Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt regnbågens alla färger vidga dina perspektiv i sommar

När jag var ung värderade jag ofta tillvaron utifrån ett enkelt svart-vitt schema. Allt var antingen rätt eller fel. Med åren har jag fått en mer nyanserad bild av verkligheten. Och så tror jag det är för många.

Ändå finns det mycket svart-vitt tänkande kvar hos oss vuxna. Det är ju trots allt av oss de unga lär sig betrakta livsstil, utbildning, bostadsort, ursprung, kultur, sexuell läggning eller tro som rätt eller fel.

Tänk så mycket vi missar genom det här förenklade sättet att tolka tillvaron. Så mycket mer vi skulle lära oss om vi vågade se hela färgspektrat mellan ytterligheterna. Vi skulle upptäcka att vi är mer lika än olika, att vi har fler vänner än fiender. Att vi blir mindre ensamma och utsatta om vi inser att vi ingår i ett större sammanhang. Men för att nå dit tror jag att vi också måste lära oss att även se på oss själva med mindre svart-vita glasögon.

Något av det mest färgsprakande som finns är regnbågen. Tänk om vi bara skulle se den i svart-vitt. Hur mycket skulle vi då inte missa av dess glimrande skönhet.

Regnbågen som symbol för allas lika värde och rätt är hämtad ur den kristna traditionen. Där ses den som ett tecken för att Guds kärlek, beskydd och omsorg omfamnar alla varelser på jorden. Alla varelser, ingen undantagen. Något som stryks under av ett av våra mest kända Jesuscitat: Älska Gud och din nästa som dig själv. Med andra ord: se alla färger både hos dig själv, din nästa och den kärleksfulla kraft som fyller hela skapelsen med regnbågens alla färgtoner.

För hur skulle det vara om solens glitter på sjön, ängens blomsterprakt, glädjen i vännens ögon och självaste regnbågen saknade färg? Tänk om vi oftare och mer självkritiskt kunde tänka på hur vi ser på andra, på oss själva och hela tillvaron. Ser du i svart-vitt eller i färg? Låt naturens färgprakt och regnbågens skimrande prisma vidga dina perspektiv denna sommar.

Med önskan om en skön och insiktsfull sommar

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel