Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt semestern vara en tid för återhämtning – det tjänar både du och din arbetsgivare på

Återhämtning. Solen skiner och det är läge att ta ett svalkande dopp. Får inte glömma packa allt till strandbesöket bara. Badkläder, picknickfilt, saft, solskydd, solstol, solglasögon, badring, leksaker, korsord och glasspengar. Vad var det mer? Just det, jobbmobilen… eller?

Kanske har du redan semester, kanske väntar du på den. Oavsett så är sommaren årets längsta återhämtningsperiod – en välförtjänt semester nalkas med avkoppling från jobbet och en möjlighet att fylla på med ny energi.

Hur gör du? Kopplar du bort jobbet helt och hållet eller följer jobbmobilen kanske med dig till badstranden? Den är ju så lätt att ta med och du kanske vill vara tillgänglig för dina kollegor om något akut inträffar.

Undrar om allt fungerar på jobbet? Har leverantören hört av sig? Är offerten färdig som kollegan lovade hjälpa till med? Känner du igen dig? Då är du inte ensam.

Det finns många tjänstemän som säger att de har svårt att släppa arbetet i vanliga fall och är därför ständigt tillgängliga och tenderar därför att vara det även under semestern. Den tekniska utvecklingen är naturligtvis en bidragande orsak till att jobbet alltid är närvarande och det kan vara svårt med balans mellan arbete och fritid.

Tillgänglighet är idag en viktig fråga. Unionen rekommenderar att varje arbetsplats har en mobil- och tillgänglighetspolicy. Det skapar en tydlighet runt förväntningarna arbetsgivaren har på dig men också vilken förväntning kollegor kan ha på varandra.

Starta diskussionen vid fikabordet. Det viktiga är att frågan lyfts. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester och rätt att vara ostörd under denna tid. Det finns ingen som kan tvinga dig att vara tillgänglig.

Var gärna uppkopplad i sommar om du tycker det är avkopplande, men inte mot jobbet. Låt semestern vara en tid för återhämtning och unna dig en riktigt skön semester. Det tjänar både du och din arbetsgivare på i längden.

Kristoffer Nilsson, ordförande regionstyrelsen Unionen Mellannorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel