Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Stöde hälsocentral fortsätta i nuvarande skick

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Med stor förvåning har vi via Sundsvalls Tidning tagit del av ett diskussionsunderlag om primärvårdens framtida organisation inom regionen.

Förslaget har tillkommit på grund av förväntade stora ekonomiska underskott inom Region Västernorrland.

Det här är ett så stort ärende för de geografiska och verksamhetsmässiga områdena, att vi, listade patienter vid hälsocentralen i Stöde, ställer oss frågande till det hela. Inte kan man väl göra en sån här förändring utan att meddela sina patienter?

Jo, det kan man! Detta anses som en liten åtgärd i verksamheten - inte kan det väl vara så hemskt att bli en filial, man bli ju kvar på samma ställe och med samma personal, så när som på chefen.

Sent omsider, denna vecka, fick vi en allmän inbjudan till medborgardialog på måndag kväll, den 14 oktober. Där ska regionen presentera sitt förslag och allmänheten får komma och tycka till. Dagen därpå skall den fortsatta handläggningen av ärendet avgöras i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Föreslagna förändringar berör även Sundsvalls kommun, som har hemtjänst och sjukhem här. Har kommunen kontaktats om detta?

För ett par år sedan antog kommunfullmäktige ett landsbygdsprogram, som skulle garantera medborgarna att inga större förändringar i de samhällsägda verksamheterna skulle ske innan de invånare som berördes fått säga sitt. Det kallas för medborgarinflytande och konsekvensanalys.

Kommer kommunen att leva upp till de löften som finns i landsbygdsprogrammet, nämligen att alla stora beslut som innebär förändringar och försämringar för de boende i ett område ska tas upp och belysas innan beslut fattas?

Vi ser ju också framför oss att när föreslagen omorganisation efter ett par tre år inte visar sig hålla, och många patienter redan då listat om sig till stan eller Fränsta, så kommer Stöde hälsocentral att helt införlivas med Matfors.

Hur ska alla Stödebor ta sig till Matfors? Någon direkt anslutning med buss eller tåg mellan Stöde och Matfors finns inte. Och E 14 och järnvägen går cirka två kilometer norr om samhället. Alla patienter bor inte heller i Stöde centrum. Så egen bil eller taxi blir lösningen.

Vi Stödebor känner oss på alla sätt överkörda. Vi tycker att det är höjden av nonchalans både mot personal och berörda medborgare att inte skicka ut en så omfattande förändring i verksamheten på någon form av remiss.

Stöde hälsocentral har mycket god ekonomi och haft det under många år. Men det är ju en välkänd reaktion – om det går bra nånstans så ska man dela med sig. Den ansvarige får lämna sitt projekt till någon annan för att själv hjälpa till med att reda ut problem på andra håll. Oftast självdör det ursprungliga projektet på grund av att ingen, mer än den som for, vet hur man ska gå vidare.

Låt Stöde hälsocentral fortsätta i nuvarande skick!

Ulla Norgren, Stöde, fd landstingsledamot (L), på begäran av många Stödebor och föreningar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel