Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Sveriges sjukvård vara en enhet – och ha Ikea som förebild

Nu måste vi väljare säga ifrån. Vår välfärd plockas ned på grund av att byråkratin inom välfärdssektorn tar allt större del av vårt skattemedel.

Vi måste fråga oss varför man behöver öka regionernas administratörer, kommunikatörer samt chefer med 36 procent samtidigt som man hävdar att problemet är att de vårdanställda är för många. Man börjar i fel ände utan att man själva ser sitt fel och det får pågå år efter år utan att nån reagerar.

Inför varje val säger politikerna att de ska fixa detta. Det har man nu gjort i flera decennier, utan att något blivit bättre. Man klänger sig fast i jobb som är högt arvoderade, fast man vet att man kör vården i botten och mot en konkurs. Det får man göra för att regeringen inte vill göra sina partikamrater arbetslösa, det finns väl inga politiker som inte fått förlängt uppdrag på grund av arbetsbrist.

Vi har väl aldrig sett rubriker som "1 500 politiker mister sina arvoden grund av nedskärningar". Det har aldrig hänt, för politiker bestämmer själva vad som behövs och inte. Då bestämmer man att vi behöver behålla de 21 regioner för sjukvården som vi har i Sverige. Varför? Därför att göra en omorganisation av 21 politiska styren till en enhetlig sjukvård i Sverige, betyder en massiv förlust av högt arvoderade politiska tjänster i landet.

Men tänk hur mycket vård vi kunde få om vi gjorde en enhet av all vård i Sverige, den behöver inte vara statlig men den måste vara effektivt styrd som till exempel Ikea. Då kan man inte ha en dubbelt styrd sjukvård, med en politiker som övervakar och kommer med olika påbud varje kvartal, som samtidigt ökar sin stab för att minska sitt jobb. För Ikea vet att de viktigaste för dem är de som har hand om kunderna. Det borde vara detsamma inom sjukvården i Sverige.

Men på grund av en lång politisk avundsjuka och girighet inom landstingen så har man skapat nån sorts egen girighet som smittat av sig till läkare och sjuksköterskor och man bryr sig inte om att det är skattemedel som man utnyttjar. En hyrläkare tjänar typ 100 000 i månaden och kan vara anställd i grannregionen, men som bara tagit ut lite av sin jourtid. Kan hen kanske ersättas av sin kollega i grannregionen som hen ersätter?

Vad jag menar är att regioner är ett sätt för politiker och läkare att mjölka skiten ur oss skattebetalare.

Fler av oss måste börja ifrågasätta och inte bara lyssna på vad våra politiker säger. De är faktiskt anställda av oss. Vi är inte deras slavar som skall se till att de mår bra. De är valda av oss för att ordna saker i vårt samhälle och lönen borde börja i nivå med den lägsta lönen i samhället.

Roger1106

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel