Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ledande politiker bör prioritera Sundsvall – inte Stockholms affärsliv

Återigen kommer Sundsvalls kommun att, liksom förra året, hamna på ett minusresultat för hela året. Socialnämnden har nyligen meddelat att det väntade underskottet ännu en gång måste räknas upp, nu till minus 180 miljoner kr, barn och utbildning pekar mot ett minus på 60 miljoner.

För att spara pengar har alla nämnder, inklusive kommunstyrelsen, fattat beslut om "strikt restriktivitet" gällande deltagande i utbildningar och konferenser. En konsekvens av detta är att två arrangemang riktade mot skola och förskola – Mittlärande samt Framtidsmyran – har ställts in.

Det gäller att leva som man lär, om ett beslut ska vara både trovärdigt och uppfattas som rättvist. Därför rimmar det väldigt illa att ledande politiker och tjänstemän vid vår centrala förvaltning deltagit i ett rätt dyrt arrangemang som Stockholm Business Arena med totalt åtta personer och kommunalrådet Peder Björk i spetsen.

Deltagandet vid Stockholm Business Arena kostar omkring 60 000 kr i deltagaravgifter, samt att resor, hotell och traktamenten tillkommer.

Jag ifrågasatte redan i somras att kommunen skickade en stor delegation till Almedalsveckan, än mer ifrågasätter jag beslutet att delta på det här arrangemanget.

Det blir, i mina ögon, en märklig prioritering att majoriteten inte anser sig ha råd att anordna Mittlärande eller Framtidsmyran som riktar sig mot personal i förskola och skola utan istället deltar på dessa typer av arrangemang. Jag är väl medveten om att det är två olika nämnder som är ansvariga, men det känns ändå väldigt märkligt att besparingarna ska göras på vår personal ute i kärnverksamheten.

Om valet står mellan att gynna så viktiga arrangemang vi själva driver inom kommunen som Mittlärande liksom Framtidsmyran, något väldigt många inom skola och förskola både ser fram emot och har nytta av, eller ett påkostat Stockholms-arrangemang, då är det ett enkelt val för mig och Liberalerna.

Vi Liberaler ifrågasätter inte behovet av möten och kontaktskapande. Men, det måste vara ett konsekvent och lika ansvarstagande i alla verksamheter. De tre styrande partierna S, C och V har en hemläxa att göra.

Stefan Falk (L), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel