Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lena Asplund svarar läkarna: De geriatriska kunskaperna behöver spridas ut över alla enheter

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Sparförslaget ger inga vårdförbättringar – klädsamt om politiker kan vara ärliga med det" i ST 31/5.

Efter att ha läst insändaren från en grupp läkare inom geriatrik en vid sjukhuset i Sundsvall känner jag att jag vill förtydliga några saker. I en intervju är det inte allt man säger som kommer med i tryck, därför väljer jag att svara här.

Jag har en stor respekt för personalens arbete och att man vill värna om sin arbetsplats. Men de geriatriska kunskaperna behöver spridas ut över alla enheter. Man skulle kunna säga att hela sjukhuset i Sundsvall ska ses som ett specialiserat geriatriskt sjukhus. Jag vet att den geriatriska kompetensen kommer behövas för fler av våra patienter. Det är en viktig kompetens som kommer bli viktigare, eftersom allt fler äldre lever med kroniska sjukdomar länge.

Idag hamnar inte alla patienter som behöver geriatrisk vård per automatik på den akutgeriatriska avdelningen. En del flyttas till avdelningen sist i vårdkedjan, vilket innebär en tuff belastning för personalen att på kort tid innan utskrivning lösa ett stort antal uppgifter innan patienten kan åka hem. Med det nya förslaget har varje avdelning som vårdar patienten ansvar att bistå med utskrivningsprocessen, för att minska den sneda och orättvisa fördelning som lagt belastningen enbart på geriatriken.

För att arbeta smartare, inte springa fortare, behöver vi ha ett helhetsperspektiv, där kompetenserna och resurserna inom den geriatriska vården kan stötta också det förebyggande arbetet tillsammans med kommunerna och primärvården. En möjlighet är att införa rutiner för läkarbedömningar i hemmet oavsett tid på dygnet. Det är ett exempel på en insats som skulle kunna innebära att återinläggningar och undvikbara inläggningar minskar.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel