Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Levande historia" är vällovligt – men svenska rasister släpps fram ändå

Förre svenske statsministern Göran Persson förtjänar visso beröm för sitt initiativ till vad som fått namnet Levande historia – Om detta må ni berätta.

Mycket snart dök emellertid ett antal exempel upp på sådant, som gällde för att vara undantag i förhållande till uppmaningen. Ett tidigt exempel: Stasiforskaren Birgitta Almgren tvingades på order av Säkerhetspolisen (SÄPO) – som tillämpade utslag från Högsta förvaltningsdomstolen (dåvarande Regeringsrätten) – förstöra minnesanteckningarna från sitt forskningsprojekt.

Emellanåt får vi höra eller läsa om svenska judar, som hotats (ibland också hotas) av förföljelser på grund av sin härkomst. Ett sent exempel: i DN den 23/10, s 6, finns en artikel om ett fynd av ett utförligt juderegister i ett hus i Malung.

I sin artikel berättar Johan Schück om hur han – med hänvisning till sin judiska härkomst – haft tillåtelse att sitta i Riksarkivets lokal i Marieberg, Stockholm, och där gå igenom anteckningar, som handlar om bland annat hans far. Tillsammans med andra omständigheter, som redovisas i artikeln, går det att dra slutsatsen att juderegistret utgjorde en förberedelse för snabba gripanden av svenska judar, om Sverige i andra världskrigets slutskede invaderades av nazisttyska trupper.

Schück berättar om svensk aningslös naivitet i förhållande till människor, som tydligt visat vilken uppfattning de haft om judar och icke-vita. Ägaren till huset i Malung i början av 1940-talet hette Erik Walles. Han var medlem i den svenska nazistiska Lindholmsrörelsen. Han ändrade inte uppfattning när andra världskriget hade tagit slut, och han stod också tydligt offentligt för sin uppfattning. I en bok, publicerad 1946 skrev Walles bland annat:

"Man kan inte förstå jazzen utan att taga hänsyn till trenne betydelsefulla fakta beträffande dess tillkomst. Den har skapats av negrer. Den har skapats av berusade negrer. Den har skapats av negrer i bordellmiljö."

Senare blev Walles adjunkt (och senare lektor) i matematik och fysik vid Falu läroverk. De fördes visserligen en debatt i svenska riksdagen om Walles läraranställning. Men det gick inte att upphäva utnämningen. Som pensionär var Walles (fram till sin död i början av 1990-talet) aktiv medlem av SD. Bland annat var han flitig skribent i tidningen Sverige-kuriren.

Tyvärr är det svårt att hänvisa ST:s läsare till Schücks artikel, dels därför att det är svårt att få tag på DN:s papperstidning några dagar tillbaka, dels därför att digitalversionen förbehålls DN:s prenumeranter. Även om större tillgänglighet hade gjort det möjligt för mig att skriva en något kortare artikel, finns det delar av Schücks inlägg som är väl värda att ta del av.

I det här sammanhanget är också Sveriges Radios granskning av alternativhögern relevant. Ordföranden i Nordisk alternativhöger heter Christoffer Dulny. Han var tjänsteman på SD:s riksdagskansli till våren 2017, när Nordisk alternativhöger bildades. Här finns någorlunda lättmanövrerade möjligheter till ytterligare studier via Internetlänk.

Bertil Lindström

Läs mer debatt av Bertil Lindström:

Om verklig kunskap ska spridas måste man få tala och skriva till punkt

När samhällsställning var viktigare än kompetens