Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Levande landsbygd går före avgiftsfri kulturskola – därför röstade vi nej till att lägga ned Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Barn- och utbildningsnämnden befinner sig i ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. Trots att Sundsvall är en kommun med högt skattetryck samt det faktum att Sundsvalls kommun lägger mer pengar på skolan än jämförbara kommuner så landade underskottet för år 2020 på 129 miljoner kronor. Det är en situation som kräver politiska beslut som tar sikte på att förändra de strukturer som ligger till grund för detta allvarliga ekonomiska läge.

Att ha en ekonomi i balans är en förutsättning för att Sundsvalls kommun ska kunna tillhandahålla den välfärd våra medborgare har rätt till – både nu och i framtiden.

I slutet av mars fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om en handlingsplan i syfte att stärka ekonomin. I denna handlingsplan ingick bland annat att lägga ned Allsta skola, att avveckla gymnasieprogrammet NIU alpin samt att inte avgiftsbelägga delar av kulturskolans verksamhet.

Vår kritik mot denna handlingsplan har varit, och fortsätter vara, att den på inget sätt berör eller löser de strukturella problem som finns. Istället väljer Socialdemokraterna, som leder nämndens arbete, att dutta med olika beslut. Vissa av dessa beslut riskerar dessutom att stjälpa istället för att hjälpa. Att avveckla Allsta skola och att avveckla gymnasieprogrammet NIU alpin är exempel på det.

Allsta är ett växande område som dessutom är populärt för inflyttade Sundsvallsbor och för barnfamiljer som vill bo utanför centrala Sundsvall. En skola är en viktig parameter för att området ska fortsätta vara attraktivt. Utöver det är vi av uppfattningen att den kommunala skolan ska bestå av en mångfald av skolor att välja mellan, det innebär att både större skolor och mindre skolor behövs. Därför valde vi att rösta nej till att lägga ned Allsta skola och kommer att rösta på samma sätt när ärendet hanteras i kommunfullmäktige.

Vad gäller NIU alpin så har kommunen nyligen investerat i nya lokaler anpassade för verksamheten. NIU alpin lockar elitsatsande Sundsvallsbor men också elitsatsande elever från andra delar av Sverige. När programmet nu avvecklas innebär det minskade intäkter från utomlänselever samtidigt som kostnader för elever från Sundsvall som nu måste gå denna utbildning i en annan kommun består.

Vi moderater är medvetna om att politik handlar om att prioritera. Därför valde vi att rösta ja till att införa avgifter i kulturskolans valfria delar, det handlar exempelvis om när en elev får lektioner i musik på sin fritid. Av landets 290 kommuner är det bara 20 kommuner som har avgiftsfri kulturskola. Vi tycker att det är rätt och rimligt att betala en avgift för den typen av fritidsverksamhet. Det är inte gratis att spela fotboll, hockey eller att rida – varför ska då exempelvis gitarrlektioner subventioneras till 100 procent av skattebetalarna?

Egentligen förvånar det oss inte att Socialdemokraterna hellre prioriterar en avgiftsfri kulturskola framför att ha en levande landsbygd. Men desto mer att Centerpartiet i Sundsvall går med på detta.

Viktoria Jansson (M), barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), barn- och utbildningsnämnden

Jörgen Eriksson (M), barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel