Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna: Inget sunt förnuft att neka Engelska skolan – nu måste vi börja tänka långsiktigt

Artikel 6 av 6
Byggplaner på Midälvaplan
Visa alla artiklar

När politiker från S, C och V säger nej till den största och populäraste skolaktören att expandera är det återigen utan att det sunda förnuftet får råda. Politiska beslut måste alltid se till vad som är bäst utifrån medborgarna och vilka behov som finns i samhället.

Det kanske inte alltid är den ideologiska värdegrunden som passar samhällsbehovet i alla lägen – men det är då man måste låta det sunda förnuftet få råda.

Sundsvall tampas med ett underskott i barn- och utbildningsnämnden med 129 miljoner. Resultaten i de kommunala skolorna ligger fortfarande långt under rikets resultat, föräldrar till hundratals barn väljer varje år en friskola framför den kommunala.

Lägg därtill problemen med segregeringen i de skolor med upptagningsområden i socioekonomiska utsatta områden i vår kommun.

Att låta Engelska skolan etablera sig i närheten av ett socioekonomiskt utsatt bostadsområde markerar att politiker och Sundsvall på allvar menar att de sociala skillnaderna i kommunen ska utjämnas. Det är ett tydligt och prioriterat mål av Socialdemokraterna. Ett mål som vi Liberaler applåderar. Men, att inte skapa förutsättningar och lösningar och på allvar försöka nå de mål man har satt upp är inte trovärdigt. Det visar återigen att politiker i ledande positioner som S, C och V sätter upp mål som de inte är beredda att uppnå med kloka beslut. Det blir väldigt tydligt när man tackar nej till möjligheten att se till att en välrenommerad skola blir än mer tillgänglig för alla.

Att fatta beslut som utgår från verkliga behov, långsiktighet och ett sund förnuft är att ta ett politiskt ansvar. Inte att låta sig styras av ideologiska värderingar till varje pris.

I ett Sundsvall där Liberalerna styr skulle Engelska skolans nyetablering och satsning nära ett socioekonomiskt utsatt bostadsområde välkomnas – alla dagar i veckan. För att stärka utbildningsnivån i vår kommun, ge varenda unge samma chans och motverka segregationen måste vi låta viktiga aktörer hjälpa till. Att stänga den dörren är att stänga dörren till möjligheternas Sverige för många ungar i Sundsvalls kommun. Det är inte något som vi ställer upp på.

Vi står bakom alla som vill bidra till att utjämna sociala skillnader med proaktiva lösningar, hållbara satsningar och kloka beslut. Det gör inte S, C och V.

Till Engelska skolan och Pascal Brisson vill vi säga – tack för att ni på riktigt vill bidra till ett socialt hållbart Sundsvall. Vi ringer er!

Liberalerna i Sundsvall:

Jeanette Lozanovski

Elise Backman

Ina Lindström Skandevall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel