Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna motsätter sig byggandet vid Alliero – trist att de väntade till slutet av processen

Artikel 11 av 11
Sundsvalls nya stadsdel Alliero
Visa alla artiklar

Bostadsbristen är stor i Sundsvall och kommuninvånarna behöver fler bostäder. Liberalerna påstår i sin debattartikel i ST 3/11 att de står bakom det. Samtidigt ser vi hur de gång på gång krokar arm med parter som framför kritik mot olika byggen i kommunen. Det är ett agerande som tyvärr drabbar Sundsvallsborna.

I sin debattartikel försvarar Liberalerna att de nu motsätter sig byggandet vid Alliero. De menar att det är viktigt att göra rätt från början. Vi håller med och därför är det synd att Liberalerna väntade till slutet av processen med sin kritik. De har erbjudits både muntliga och skriftliga genomgångar av ärendet vid tre tillfällen, men först vid den fjärde möjligheten att ta del av ärendet, visade de att de tyckte annorlunda. Det är inte seriöst.

Vi vill här bemöta de fyra punkter som Liberalerna påstår att vi inte har lyssnat på:

1. Vi har full förståelse för att de som är vana att parkera utanför sitt jobb vid Emhart vill fortsätta göra det. Men som politiker måste vi göra avvägningar mellan enskildas intressen och samhällets intresse. En kartläggning visar att det finns andra lediga gatumarksparkeringar och parkeringshus inom rimliga avstånd från Emhart. Då väger bostadsbristen och ungas möjlighet att flytta hemifrån tyngre för oss.

2. De påstår att parkeringarna inte kommer räcka vid evenemang i området. Men här visar kartläggningar av parkeringar i området på motsatsen. De flesta evenemangen genomförs också kvällar och helger då arbetsplatsparkeringar oftast är tillgängliga.

3. De påstår att det finns osäkerhet om huruvida det finns gifter i marken. I Sundsvall finns det tyvärr miljögifter nästan överallt i marken. Därför framgår det tydligt i underlaget att ingenting kommer byggas innan allt miljöarbete på platsen är klart och godkänt.

4. Liberalerna lyfter att det fanns fler synpunkter från närboende. Den kritik som lyfts mest av närboende är frågan om byggnadernas höjd. Därför innebär det här förslaget en sänkt höjd på byggnaderna jämfört med ursprungsförslaget. Planen innehåller dessutom mer parkområden för att möta närboendes önskemål. 

Den väg som Liberalerna nu föreslår för Alliero är att invänta plan 2 innan vi tillåter byggande på plan 1. Det skulle tyvärr innebära att byggandet fördröjs i flera år.

Om Liberalerna menar allvar med att det behövs fler bostäder i Sundsvall så hoppas vi att de väljer en mer konstruktiv väg i framtiden. En väg där de aktivt deltar i ett tidigt skede av planläggningarna och inte väljer att återemittera i sista stund.

Anders Hedenius (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden

Magnus Persson (C), vice ordförande stadsbyggnadsnämnden

Kim Ottosson (V), ledamot stadsbyggnadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel