Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna: Regionen måste skärpa sig – gammal skåpmat duger inte

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

I såväl fullmäktige som i våra nämnder har vi frågat efter konkreta åtgärder för att ta tag i ökade kostnader inom specialistvården. Det är oacceptabelt att vi gång efter annan tar beslut om budget och planer – för att sedan få rapporter om att de inte håller, inte genomförs eller helt enkelt ignoreras.

Det är mycket jobb kvar innan regionens förvaltning omvandlat sitt förslag om minskade kostnader till en fullständig utredning som kan läggas fram inför hälso- och sjukvårdsnämnden.

De frågor och tveksamheter som vi har med förslagen kan därmed komma att lösas långt innan det är dags för ett politiskt beslut. I regionplanen är även medarbetarnas inflytande central och den processen kan nu på allvar ta vid. 

Vi har dock meddelat vår regiongrupp vissa konkreta perspektiv som måste förtydligas, bland annat:

■ Hur påverkas effekten av arbetet med nära vård?

Arbetet mot en personcentrerad nära vård är avgörande för att möta framtidens vårdbehov.

■ Hur påverkas samarbete och ekonomiska transaktioner med våra kommuner och närliggande regioner?

Detta är ett perspektiv som måste finnas med i alla förslag till utbudsförändringar i regionen.

Faktum är att verksamheten inte har lyckats visa några som helst faktiska besparingar de senaste 25 åren. Tvärtom, har alla förslag ökat kostnaderna och minskat andelen vårdtid per arbetad timme. För oss är det absolut nödvändigt att den slutliga utredningen visar realistiska och väl genomarbetade förslag som visar nytänkande och självinsikt.

Som liberala politiker har vi ett ansvar att fram till valet 2022 säkerställa att var och en av regionens medborgare får tillgång till jämlik vård på jämlika villkor. För att vi ska leva upp till vårt ansvar krävs att förslagen om besparingar sätts in i ett större sammanhang.

Erica Markusson (L), ledamot i regionfullmäktige

Leif Palmberg (L), ersättare i regionfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel