Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna säger ja till en europeisk koldioxidskatt – då kan utsläppen minska

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Alla minns säkert de förödande bränderna som skedde sommaren förra året. Västernorrland klarade tack och lov sig från de värsta bränderna.

Mycket tyder på att riskerna för bränder och katastrofer kommer att öka på grund av den rådande klimatförändringen. För att förhindra att liknande händelser inte ska bli vanligare och även drabba Västernorrland måste vi ta klimatförändringen på allvar. Klimatfrågan är absolut inte bara en global fråga och mycket mer behövs göras lokalt i Sveriges kommuner, regioner och på individnivå. Samtidigt så måste vi ha mer samarbete inom EU för att kraftigt minska koldioxidutsläppen och leverera resultat för att rädda vårt klimat.

Vi i Liberalerna är inte rädda för att ge EU beskattningsrätt och därför kan vi säga ja till en europeisk koldioxidskatt. Genom en sådan skatt uppmuntras grön omställning och teknikutveckling och utsläppen kommer att minska drastiskt. Detta är egentligen inget radikal förslag Sverige har redan en koldioxidskatt, trots detta är Liberalerna det enda partiet som vågar stödja detta förslag. Skatteintäkterna från skatten skulle kunna gå till gröna investeringar, forskning eller bidra till att fylla det tomrum som blir när eller om Storbritannien lämnar.

Det kommer behövas grönare transportpolitik med bland annat en flygskatt på EU-nivå, fler europeiska stamlinjer, nattåg och andra klimatsmarta vägar i hela EU. Vi vill se gemensamma regler och biljettsystem för tåg i hela EU för det ska vara så lätt som möjligt att välja tåget istället för flyget eller bilen.

Kolkraften som både förstör vårt klimat och människors hälsa måste avvecklas. Därför föreslår vi att EU utökar sitt arbete för att få länder att ställa om från just kol genom investeringar i infrastruktur, utbildning och liknande kombinerat med konkreta planer för utfasning av befintliga kolkraftverk.

Klimatfrågan handlar även om solidaritet och därför måste EU öka klimatbistånden. Därför måste vi se till så att även utvecklingsländer blir en del i den nödvändiga klimatomställningen, då kommer klimatbistånd och tekniköverföring från EU vara nödvändigt.

Däremot räcker det på kort sikt inte bara med en bättre klimatpolitik. Det måste också bli enklare att bekämpa just bränder och andra katastrofer som kommer som konsekvens av den globala uppvärmningen. Idag har redan EU ett system för detta men det bygger på frivillighet och ländernas egna resurser. Därför föreslår vi liberaler att EU verkställer förslaget om "RescEU" som skulle innebära att EU införskaffar gemensamma beredskapsresurser som till exempel brandbekämpningsflyg, pumpar, sök- och räddningsresurser eller förnödenheter vid oväntade flyktingströmmar, som då skulle kunna sättas in blixtsnabbt vid eventuella behov och då finnas där om Västernorrland skulle behöver hjälp.

Klimathotet och miljöförstöring stannar inte vid nationsgränser. Globala problem måste få globala lösningar och tidigare nämnda förslagen är en del av de lösningar vi föreslår på EU-nivå.

Alex Nilsson, distriktsordförande LUF Västernorrland

Anders Rehnberg, kandidat till Europaparlamentet (L)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel