Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna: Uppmuntra bostadsbyggande i Sundsvall – men hantera ärendena rätt!

 
Sundsvalls nya stadsdel Alliero
Visa alla artiklar

Sundsvall behöver fler bostäder. Det är en, för oss liberaler, viktig och bärande fråga. Men tyvärr tar planeringen ibland inte hänsyn till gällande förutsättningar.

Ett exempel på det är planen för studentbostäder i parken vid Selångersån, bredvid universitetet. Nu är kommunen överkörd av Mark- och miljödomstolen. Så något bygge blir det inte där.

Nu är det Alliero-området som är aktuellt. Då håller, tyvärr, samma sak på att hända igen.

Alliero är ett alldeles utmärkt område att bygga nya bostäder på. Liberalerna är helt för det och såg fram emot en plan för området. Men, det gäller att göra rätt från början, att vara flexibel och hantera fakta och synpunkter från berörda.

Då ärendet presenterades i stadsbyggnadsnämnden i juni 2020, var det fyra saker som vi liberaler ville få ordning på.

1. Hanteringen av Emhart och de frågeställningar som denna, för Sundsvall, viktiga arbetsgivare, framfört. Det var väldigt uppenbart att Emhart hade synpunkter som viftats bort på ett nonchalant sätt. Det är ett sätt att förhålla sej till vårt näringsliv som är förödande för Sundsvall. Vi har nog med permitteringar att brottas med.

2. Kultur- och fritidsnämnden var inte nöjd med hur parkeringsfrågan hanterats. Här finns och behövs stora parkeringsytor för att täcka evenemang på, framför allt, Idrottsparken, men även Sporthallen och Tonhallen.

3. Miljönämnden såg brister i underlaget för hur det är med gifter i marken. På området har det funnits miljöfarlig verksamhet. Marken kan därför vara i sådant skick, att stora och kostsamma saneringsåtgärder måste vidtagas.

4. En rad synpunkter hade också kommit in från närboende och allmänhet.

Då vi tog upp dessa frågor i stadsbyggnadsnämnden fick vi till svar att så här ser det ut och det underlag som presenterats, var det som fanns. Möjligen kunde parkeringsfrågan lösas i Plan 2, som kommer i ett senare skede.

Vi valde då att yrka på en återremiss där dessa, i vårt tycke, graverande brister var åtgärdade. Eftersom inget egentligt hinder finns för att genomföra Plan 2, såg vi en möjlighet genom att göra en plan, inkluderande både område 1 och 2 . Framför allt för att lösa parkeringsfrågan.

Tyvärr har inget i ärendet ändrats och samma underlag låg till grund för beslut i kommunfullmäktige. Därför tvingades vi, i konsekvensen namn, att återigen begära ärendet i återremiss. 

Liberalernas budskap är alltså: Uppmuntra bostadsbyggande i Sundsvall, men hantera alla ärenden rätt och flexibelt redan från start.

Sundsvall behöver också ett gott näringslivsklimat och har varken tid eller råd med långbänkar då staden skall växa och utvecklas!

Lars Holmgren (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden

Stefan Falk (L), gruppledare Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel