Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Listigt att lista sig på Nacksta hälsocentral

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

För några veckor sedan bjöd representanter från regionledningen in till ett "dialogmöte" med allmänheten om förslag till nedläggning av Nacksta hälsocentral.

Efter en genomgång av det magra underlaget till förslaget av primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg fick publiken komma till tals, vilket blev en lång rad synnerligen kritiska och ifrågasättande inlägg från upprörda Nackstabor. Inte minst blev många uppretade av det sätt på vilket deras kritik blev bemött, och på det nonchalanta sätt som Nackstabornas frågor, om vart de ska vända sig ifall Nacksta hälsocentral läggs ner, besvarades. Det finns ju ett stort antal centraler i Sundsvall men betänk så glest det är på landsbygden, fick man till svar.

Nackstaborna har inte i något sammanhang påstått, att det är okej att lägga ner hälsocentraler på landsbygden.

I tätorten Sundsvall är det dock fullt på hälsocentralerna. Man har svårt att ta emot fler patienter och stora problem att få personal. Dessutom ska Nackstaområdet byggas ut med cirka 6 000 boende i Katrinehill. Vart ska dessa personer ta vägen för vård, BVC, med mera?

Vi fick höra, att det är för få personer listade på Nacksta, cirka 3 600 vid mötestillfället, och att det bör vara 4 000 för att man ska driva hälsocentralen vidare.

Eftersom primärvårdsledningen hakat upp sig på, att det måste vara 4 000 listade på Nacksta hälsocentral för att driva den vidare, så uppmanar vi nu till listning på hälsocentralen.

Då hjälper du till att bevara en mycket välbehövd, offentligt driven hälsocentral med kompetent och sammansvetsad personal. Och utmanar primärvårdsledningen, som tydligen är oförmögen att blicka framåt och medverka till en offensiv utveckling av Nacksta hälsocentral.

Jakob Lejon, Johan Nilsson Alsterbåge och Eva Rudström, med i Nätverket Rädda Nacksta HC

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel