Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Livsfarligt att salta på sommarvägar – jag har själv åkt på tvären

Man kan ju fundera på hur man kan komma på, och få tillstånd till, något så dumt som att sprida ut saltlösning på våra gator i Sundsvall sommartid.

Vintertid, när det är lite halka på alla gator, saltar man vägarna för att undvika olyckor och göra framkomligheten bättre. Då vet bilisterna att det är halka på alla gator, och mopedister och motorcyklister kör inte med sina fordon på grund av väglaget.

Nu när asfalten äntligen är bar så sprider man saltlösning på de större vägarna. Det gör att det blir riktigt halt, särskilt för motorcyklar och bilar med lite bredare däck.

Jag har själv åkt på tvären vid en utfart på Bergsgatan. Denna årstid är man absolut inte beredd på detta.

Skyltningen kan man fundera över. Vem är skyltansvarig och finns det någon trafikanordningsplan? Det skyltas vid minsta lilla vägarbete från alla utfartsvägar där risker finns. Och vid minsta lilla oljespill vid trafikolycka så kallas räddningstjänsten ut för sanering, varför?

Om nu dammet som finns på vägen är så farligt, hur kan man då får utföra bortfräsning av asfalt innan asfalteringar? Vad säger Arbetsmiljöverket, skyddsombud och miljökontor om detta arbete – och hur påverkas arbetarna, bilister och kringboende av detta damm? Hur ser mätningar och analyser ut på detta? Och hur bekämpar man detta damm?

Jag vill ha svar på dessa frågor av de som ansvarar för beslutet av saltningen innan det sker någon allvarlig olycka.

Nu är det väl legalt att köra med dubbdäck året runt i Sundsvall!

Dubbdäck året runt?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel