Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liza-Maria Norlin (KD) svarar: Vi försöker göra det vi kan för att hjälpa utsatta, vad gör Vänsterpartiet?

Artikel 18 av 22
Funktionshindrade i Sundsvall ska utvisas
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "KD kräver att kommunen hjälper Ahmad och Bayan – vilket hyckleri" i ST 11/9.

Vänsterpartiet i Sundsvall, genom Emelie Bergström, kallar oss för hycklare. Hycklare för att jag vill att vi i kommunen hjälper Bayan och Ahmad i den akuta situationen. I hela svaret på vår insändare är det endast ett litet stycke om hur ni tänker ta ansvar. Resten är bara smutskastning mot mig och KD.

Jag vill börja med att ännu en gång, påminna er om att det är ni som är den politiska majoriteten, inte vi. Istället för att attackera vår rikspolitik kan ni väl ta ert ansvar med Socialdemokraterna och Centerpartiet och försöka hitta sätt att stötta människor som har hamnat i denna extremt utsatta situation.

Visst, våra partier har olika syn på migrationspolitiken, vems politik som värnar människovärdet främst överlåter jag till andra att bedöma. Kanske beslutet för Bayan och Ahmed varit annorlunda om Kristdemokraternas vilja i riksdagen hade blivit beslutad, om att synnerligen och särskilt ömmande omständigheter skulle varit kvar i migrationslagstiftningen.

Vi kommunpolitiker har en skyldighet att ropa högt när brister i den nationella politiken blir uppenbara i praktiken. Jag hade önskat vi tillsammans kunde vara den rösten, och samtidigt akut hjälpa utsatta människor, och sedan skicka fakturan till staten. Det var min ingång och mitt förslag.

Just nu överlever Bayan med hjälp av civilsamhället. Vi försöker göra det vi kan, vad gör Vänsterpartiet? Den tiden ni lägger ner på att attackera oss kan ni definitivt använda bättre. Kristdemokraterna kämpar för en migration som hjälper de mest behövande. Sverige behöver en ny migrationspolitik, det är de flesta partier överens om, men ingenstans säger vi att människor som Ahmad och Bayan ska hamna på gatan.

Tyvärr finns det många instanser och där sker olika prövningar där nya lagar tolkas som begränsande. Ett juridiskt vakuum skapad av er regering har lett till en stor oreda. Det här är inte en fördel för asylsökanden med funktionsnedsättning.

Ni har välkomnat människor hit, men har ni någon plan för dem? Tar det slut vid välkomnandet, eller har ni fullt upp med att ge stöd till dömda kriminella icke-svenska medborgare som inte kan avtjäna sina straff eftersom våra fängelser är fulla? 

Liza-Maria Norlin, KD Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel