Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liza-Maria Norlin (KD): Visst är det extra statsbidraget ett tillfälligt tillskott – men inga budgetar är eviga, Peder Björk

Replik på insändaren "KD:s förslag om tilläggsbudget – ett slag i luften" i ST 3 mars.

Låt oss bemöta Peder Björks argumentation.

Vad som skedde i riksdagen den 19 februari var att KD, M, och V kom överens om en extra ändringsbudget, som höjde de generella tillskotten i statsbidragen från regeringens tidigare 5 miljarder till 7,5. Vart kom då dessa pengar ifrån? Jo, exempelvis från att slopa Miljöpartiets utvecklingsår/friår, alltså betald semester, samt Centerpartiets ingångsavdrag, det vill säga ineffektiva jobbsubventioner. Punkter som Socialdemokraterna släppt fram inom ramen för januariöverenskommelsen. Peder Björk uttrycker att prioriteringen av välfärden är given från Socialdemokraterna, man kan då undra hur betald semester stärker välfärden? Vem prioriterar vad?

Det stämmer att detta är ett tillfälligt tillskott, men oavsett vad Socialdemokraterna tror så är inga budgetar eviga, däremot kan vi från vår sida lova att prioritera bort både friår och ingångsavdrag även i nästa års budget för välfärdens skull.

När det kommer till skatter så stämmer det att vår skuggbudget innehöll sänkningar av skatten, på arbete för vanliga människor. Vi tog däremot inte bort någon värnskatt, det gjorde Socialdemokraterna. Skatter är dynamiska styrmedel och kan tillämpas på många olika saker med olika syften. Sänkt skatt på arbete för breda grupper gör att fler arbetar, vilket leder till större skatteunderlag som helhet. Sedan 2006 har de totala årliga skatteintäkterna ökat i Sverige från 1 400 miljarder till drygt 2 100 miljarder 2018, trots att Alliansen enligt SCB sänkte skatten på arbete drygt med totalt cirka 1 017 miljarder mellan 2007–2018.

Den enda som boxas i luften är Peder Björk. Alliansen stärkte som siffrorna visar välfärdens finansiering, genom att sänka skatten på arbete. Samtidigt som vi vågar göra aktiva prioriteringar här och nu. Och ja, vi tycker att de medel som kommer till Sundsvall skall komma till nytta så fort som möjligt.

Liza-Maria Norlin, gruppledare KD Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel