Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lögn om indexering av bränsleskatt – använd inte glesbygdens folk som slagträ i er ideologiska tuppfäktning

Med anledning av insändaren "Bensinsveket mot Västernorrland – risk för 20 kronor litern i slutet av mandatperioden".

Jörgen Berglund (M) skriver att det är "regeringen som infört en automatisk indexering som tickar till och höjer skatter kontinuerligt på avstånd".

Detta är ren och skär lögn, och det vet Jörgen Berglund om. Indexeringen av skatten på bränsle var en våt dröm för Moderaterna redan på Carl Bildts tid som statsminister, en dröm som Reinfeldt och Borg förverkligade efter maktövertagandet 2006 (trots löften om det motsatta), och som sedan årligen tickat på med 25–35 öre, dold av sjunkande världsmarknadspriser på råolja – skattehöjningar vi idag får betala dyrt för.

Det som regeringen ska klankas för (trots löften om det motsatta) är överindexeringen två procent av den vanliga indexeringen.

Saken för Moderaternas del blev ju inte bättre av att Kristersson i en intervju under landsbygdsriksdagen i Ö-vik sa att skatt på avstånd är en glesbygdsskatt och ska bort. Han sa inte när. 2050 kanske, för det syntes inte mycket av det i M-KD-budgeten.

Om ni nu verkligen värnar om glesbygden så sluta använda glesbygdens folk som slagträn i er ideologiska tuppfäktning. Det är ingen tillfällighet att SD är starka i glesbygd, inte för att folk i glesbygd är dumma, eller är emot invandring mer än andra, utan för att det finns ett stort missnöje med det etablissemang som Jörgen Berglund i allra högsta grad är en del av.

Alvar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel