Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lustmord på biblioteken – demokratins viktigaste institution

Hårda tider för kultur - och fritidsnämnden!
Granlo fritidsgård ska läggas ner, stadsdelsbibliotek stängas, Kulturmagasinet minska sina öppettider. Allt beroende på att kommunen ska ”spara” 300 miljoner kronor, varav 27,5 inom området kultur och fritid.

Vad spar man till? Det är ju ett märkligt sätt att benämna ”sparande” det som rent ut sagt rör sig om nedskärningar i för alla åldrar viktig verksamhet.

Fritidsgårdar har alltid legat i skottgluggen när det ska skäras ned, eftersom det rör sig om icke lagstadgad verksamhet – men inte desto mindre betydelsefull! Särskilt för ungdomar som kanske har det tufft och trångt hemma och som inte har välbärgade föräldrar som kan punga ut med dyra avgifter för fritidsverksamhet på annat håll.

De flesta ungdomar kan behöva komma hemifrån och träffa kompisar utan att det kostar pengar, och dessutom ha tillgång till utbildad personal som ser individerna och deras behov, och kan vara till stöd och hjälp. Mötesplatser som är gratis är det ont om i vårt samhälle!

Kultur kommer allt som oftast i kläm när det fattas pengar i kommunala kassor. Inbillar sig politikerna att det är skrytbyggen eller enorma köpcentra, typ Birsta, som får människor att bosätta sig här – eller de boende att trivas?

Nu i pandemin har många verkligen fått känna på hur tom och fattig vardagen blir utan ett fungerande kulturliv där människor kan mötas. Inte minst viktiga är biblioteken, dit man kan gå utan pengar på fickan. Där finns något för alla åldrar i form av böcker, tidskrifter och tidningar, datorer att nyttja för dem som inte har tillgång till sådana hemma och personal som hjälper med tips och råd och kunskaper.

Att som KoF-nämnden nu planerar stänga ned biblioteksfilialer i Bosvedjan – ett växande bostadsområde – Skönsmon, Skönsberg och Granloholm är inget annat än ett lustmord på Valfrid Palmgrens skapelse – folkbiblioteken!

I Granloholm planeras ett högstadium inom ett par år, då måste ett skolbibliotek finnas! Biblioteken ska ligga ute i bostadsområdena, man ska inte behöva ta sig in till centrum för att låna en bok! Att Kulturmagasinet dessutom ska minska sina öppettider är en sällsynt illa vald åtgärd.

Tyvärr så är biblioteken högvilt för politikers skjutglädje på många håll i landet. På vissa håll diskuteras att ta betalt för boklån eller rentav privatisera dessa litteraturens och kulturens oaser!

Vi som skrivit under detta kräver att ungdomarna i Granlo med omnejd får behålla sin fritidsgård. Det är att förebygga framtida problem att erbjuda ungdomar en trygg fritid.

Och bort med tassarna från biblioteken! De är demokratins viktigaste vardagsinstitutioner i vårt samhälle. Behåll kommunens fastigheter istället för att sälja ut en vinstgivande verksamhet och låt vinsterna gå till fritidsgårdar och biblioteken! För övrigt är Sverige ett rikt land som verkligen har råd att satsa på att förebygga klassklyftor istället för att vidga dem!

Elisabeth da Cruz, lärare

Bengt Ingelstam, författare, pensionerad lärare

Jakob Lejon, studerande

H-G Persson, lärare

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Roger Sjöström, pensionerad kriminalvårdare

Christine Vaple, pensionerad översättare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel