Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lyssna på vetenskapen och sluta ”killgissa”

Klimatmötet i Madrid är över. Nästan alla länder enades om att höja ambitionsnivån något, åtminstone på papperet. De små framsteg som blivit tycker jag vi kan tacka vår egen Greta Thunberg. De pågående klimatförändringarnas brant accelererande kurva är utöver den naturliga sedan främst 80-talet och visar tydligt att klimatfrågan är för allvarlig för att politiker ska ansvara för klimatåtgärderna.

Klimatåtgärderna går på tok för sakta. Världens seriösa professorer och forskares vetenskapliga resultat är eniga. Det är fakta. Att populistiska klimatförnekare som främst högerextremister, världsledare som bland annat Trump och Bolsonaro samt oljemagnater, deras lobbyister som sitter fast i det ekonomiska träsket och lynnigt vägrar lyfta blicken utanför kolkraftverk och så vidare, ska få ha nåt som helst inflytande över miljöfrågan med sitt ”killgissande” tycker jag är obegripligt och otroligt farligt för världen. Det kommer bara att leda åt fel håll.

Greta Thunberg gör ett stort jobb som framför och vidarebefordrar seriös vetenskap inom området till världens människor. Hon bedriver ju ingen forskning själv, utan förmedlar bara resultat av vetenskaplig forskning. Hennes enda budskap är ”Lyssna på vetenskapen”. Jag tycker att vi svenskar ska var otroligt stolta över att vi har en sådan fantastisk ambassadör som Greta. Jag tror att alla förmodligen innerst inne vet att hennes budskap är viktigt, men principer och rädsla att förändra sina livsmönster det minsta sätter tror jag tyvärr stopp för många att inse verkligheten.

Det naturliga och logiska vore ju att lägga över allt klimatansvar och vad som ska beslutas på världens och vetenskapens professorer och forskare. Politikerna ska enligt mig bara ha som uppgift att effektuera den vetenskapliga forskningens rekommendationer. Då skulle killgissare som Trump och de andra skeptikerna i världen inte kunna bidra med beslut som riskerar att försämra klimatet ännu mer.

Det finns många ställen där man kan informera sig om fakta. Exempelvis NASA, WMO och även Sveriges eget SMHI (smhi.se/klimat) som hör till de världsledande inom klimatforskningen, samt många andra klimatforskningsinstitutioner. Även SVT:s vetenskapens värld hade ett mycket informativt avsnitt om klimatförändringar där klimatexperter informerade mycket bra för de som vill öka sin kunskap på området.

Att klimatet sedan 1980-talet har fått en allt för onormalt accelererande kurva är ett känt faktum. För att få den kurvan att åtminstone plana ut något så måste vi alla, från högt till lågt, dra vårt strå till stacken. Det är ett faktum. Vetenskap är inte åsikter! Låt Gretas budskap klinga högt: ”Lyssna på Vetenskapen” och sluta ”killgissa”.

B Kenneth Hurtigh

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel