Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: M, L och KD: Vi går inte med på skolnedläggning av Allsta, Ankarsvik och Montessori

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Just nu pågår en utredning om skolstrukturen i Sundsvalls kommun. Barn- och utbildningsförvaltningen har presenterat en utredning som föreslår nedläggning av flera grundskolor, sammanslagningar av skolor samt förändrade stadieindelningar.

Sedan utredningen presenterats har processen varit inne i en dialogfas där föräldrar och andra berörda fått delge sina synpunkter till både tjänstepersoner och politiker.

Den dialogfasen är nu över och enligt tidsplanen ska beslut om de föreslagna förändringarna fattas i barn- och utbildningsnämnden den 18 december.

Med anledning av det har vi i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna landat i ett gemensamt ställningstagande.

Vi har bestämt oss för att inte gå med på nedläggning av Allsta, Ankarsvik och Montessori. Det finns många goda argument för att dessa skolor behövs och är nödvändiga för en fungerande skola i Sundsvall.

Som opposition har vi deltagit på de dialogträffar som ordnats med anledning av skolutredningen. Vi har lyssnat på föräldrar, lärare, skolledare och andra som har engagerat sig i frågan. Vi har funderat, diskuterat och landat i slutsatsen att dessa tre skolor måste finnas kvar.

Vi förstår dock att organisationen måste förändras och effektiviseras därför föreslår vi att Allsta blir en filial till S:t Olofsskolan och att Ankarsvik blir en filial till Vibackeskolan, så att det blir gemensamma organisationer men att verksamheten fortfarande bedrivs i nuvarande lokaler.

En sådan förändring ger både ekonomiska och verksamhetsmässiga vinster till följd av samordning av personal och en gemensam rektor. Det innebär också att exempelvis elever från S:t Olofsskolan kan åka till Allsta och på det viset få tillgång till naturen och alla de möjligheter som landsbygden ger; här pratar vi en ny form av integration där det är lika självklart att stan söker sig utåt som det motsatta.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna driver sedan tidigare en gemensam linje om att både små och stora skolor behövs i Sundsvall. Vi tror att den kommunala skolan blir mer attraktiv om vi kan erbjuda både en mångfald av skolor och en mångfald av pedagogiker och inriktningar.

Utifrån denna tanke behöver vi vara försiktiga i frågor som rör nedläggning av välfungerande skolor. Vi tycker därför att Montessoriskolan, som är en populär skola i Sundsvall med goda skolresultat, ska finnas kvar även på lång sikt. De som jobbar på skolan och de elever som går där ska kunna känna sig trygga med att skolan ska finnas kvar.

Dessa löften ger vi. Nu är det upp till den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet att göra detsamma.

Viktoria Jansson (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jörgen Eriksson (M), ersättare barn- och utbildningsnämnden

Ina Lindström Skandevall (L), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jeanette Lozanovski (L), ersättare barn- och utbildningsnämnden

Polina Janson Larsson (KD), ersättare barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel