Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Magstarkt att presentera en nysatsning på företagande med Näringslivsbolaget som spindeln i nätet

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Detta inlägg står ett flertal företagare i Sundsvall bakom men företräds av Lars Fransson.

Enligt en artikel i ST den 26 augusti så utlovar Peder Björk en nysatsning på företagandet i Sundsvalls kommun där Näringslivsbolaget skall vara ”spindeln i nätet”.

Att med självgod min presentera ett sådant upplägg då han själv har varit med om att kraschlanda bolaget, känns synnerligen magstarkt. Friställande av tre chefer, mörkande av och regelvidriga beslut, informationsbrist med mera. Ja, turerna är onekligen många och ingen har begått något fel och ingen har fattat några beslut. Dessutom är det i huvudsak Peder Björks socialdemokratiska partikamrater som ”rattat” Näringslivsbolaget de senaste fyra åren och nu med miljoner i förlust.

Den ytterst ansvariga är kommundirektör Åsa Bellander med trojkan Anders Hedenius, ordförande i Näringslivsbolaget, Eva Carron vice kommundirektör och Ulla Näsman vice ordförande i Näringslivsbolaget. Åtgärden att ta bort ledningen för bolaget till dags dato innebär ett halvt år som bolaget saknat riktig ledning. De miljoner som har stoppats in i bolaget både i form ersättningar och marknadsföring är nu borta. Tvärtom har förtroendekapitalet blivit negativt.

Under mina år som företagare har mitt företag betalat in många tiotals miljoner i kommunalskatt (+ bolagsskatt) genom bland annat de exportintäkter vi haft. Det är inte så konstigt att man lider när man ser miljonerna fara iväg. Nu skall man också starta en ny omgång. Vad kan de göra bättre än de tidigare ledarna när förtroendet inte finns där? Den tidigare ledningen upplevdes synnerligen kompetent och serviceinriktade från många av oss företagare, men tydligen inte från andra håll.

Vi är många företagare med mig som frågar sig när detta skall ta slut? Det finns bara en lösning, och det är att lämna plats till andra mer kompetenta personer. Kommundirektör Åsa Bellander - du har inte längre våra företags förtroende!

Hela historien präglas av uteblivna svar på öppna frågor från flera medborgare.

Vi har låtit anmäla Näringslivsbolaget till Förvaltningsrätten för brott mot LOU (lagen om offentlig upphandling) på två punkter: Överskridande av tillåtet belopp utan upphandling och begränsning av offertgivare. Den som ligger bakom upphandlingen är Anders Hedenius och Eva Carron (beställare), men ingen annan i styrelsen var informerad. Det var en hemlig upphandling enligt skriftligt mail. Den ytterst ansvarige för detta är kommundirektör Åsa Bellander. Men nu är det så att i Sverige har vi inte ämbetsmannaansvar, så därför kan hon inte bli skadeståndsansvarig som en företagsdirektör kan bli.

Vi som företagare reagerar på och ser allvarligt på hur man förvaltar våra och våra anställdas pengar. Hela historien präglas av uteblivna svar på öppna frågor från flera medborgare. Det är som att hälla vatten på en gås och svaren fortsätter att lysa med sin frånvaro från de ansvariga. Brist på civilkurage kallas det.

Peder, du säger att du skall marknadsföra Sundsvalls kommun i Europa. Frågan är hur? Men den frågan lär vi inte heller få svar på. Den här processen borde vara början till slutet för kommundirektören Åsa Bellander.

Lars Fransson med ett flertal medelstora företag

SVAR DIREKT:

Det är tråkigt att så viktiga frågor som tillväxt och näringslivets förutsättningar i vår region inte kan debatteras utan de svepande anklagelser och nedsättande språkbruk som Lars Fransson ger uttryck för i sin debattartikel. När vi nu kommer att få ett näringslivspolitiskt program på plats efter beslut i kommunfullmäktige i september hoppas jag att vi kan få en mer framåtsyftande diskussion.

Vi behöver stärka vår tillväxt i regionen och då är bland annat bra förutsättningar för företag och andra organisationer en nödvändig plattform. Som kommun är vi en viktig del i att skapa de förutsättningarna. Inte minst genom att vara så bra som möjligt på det som vi ska vara bäst på, nämligen att vara kommun. Det är därför vi i programmet trycker på att vi behöver utveckla vår tillgänglighet och service samt våga prioritera företags ärenden vid myndighetsutövning.

För att vi ska bli ännu mer framgångsrika krävs också att alla delar av kommunorganisationen ser sin roll i arbetet och proaktivt deltar vilket tydliggörs i programmet. Även framåt kommer Näringslivsbolaget ha rollen att samordna detta arbete och för att tydliggöra deras mandat och uppdrag så beskrivs det tydligt i näringslivsprogrammet. Vi är många som både kan och måste bidra om vi ska stärka tillväxten i vår region. Det är tillsammans som vi skapar framtiden!

Med vänliga hälsningar

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel