Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten i Region Västernorrland: Tack för insändaren – den ger oss möjlighet att förtydliga medias uppgifter

Replik på insändaren "Bakslag för primärvården – värdigt liv för äldre riskerar försvinna när regionstyrelsen bromsar satsning".

Tack för din insändare som ger oss möjlighet att förtydliga de uppgifter som funnits i media om Region Västernorrlands planerade verksamhet för 2020. När man tagit del av medias rapporter är det lätt att få en felaktig bild av vad som faktiskt görs och hur.

Vi har gått till val på ordning och reda i verksamheter och finanser – det är också vår absoluta ambition att leverera. Vi genomför nu en satsning på primärvården, med planerade ramökningar varje år under mandatperioden.

I november 2018 fattade regionfullmäktige beslut om att utöka ramen för primärvårdens verksamhet i länet med 30 miljoner kronor för 2019, en ökning med nästan tre procent. Efter den senaste prognosen för regionens ekonomi kan vi se att denna satsning ligger kvar och dessutom utökas med tio miljoner kronor för 2020 till totalt 40 miljoner kronor mer jämfört med ramen för 2018. Ett slutgiltigt beslut om detta tas i november i år.

När ST:s reporter räknar inkluderar han, i artikeln, 2019 års satsning igen i 2020 års satsning, och då blir så klart skillnaden stor. Det vore som att få förra årets lön en gång till, det här året också. Även om det skulle vara bra, är det inte så vi gör vår budgetplanering.

Förutom tillskottet är primärvården undantagna sparkrav, vilket också är en tydlig politisk prioritering i det ekonomiskt rätt kärva läge som vi ser. Vi står också kvar vid satsningen på ökad tillgänglighet genom våra digitaliseringsprojekt och de förändringar dessa leder till, vilket motsvarar cirka 15 miljoner kronor till primärvården i tillgänglighetssatsningar.

Osäkerheten med den nationella budgeten och vilka statliga bidrag som skulle komma Region Västernorrland till del har gjort att vi från den politiska majoriteten valt att skynda långsamt, samtidigt som vi fortsätter att med tillgängliga resurser prioritera primärvården.

Glenn Nordlund (S)

Lena Asplund (M)

Ingeborg Viksten (L)

för den politiska majoriteten i Region Västernorrland

ST-KOMMENTAR:

Det vi tidigare publicerat bygger helt och hållet på uppgifter som Glenn Nordlund (190405), Lena Asplund (190405) och Ingeborg Viksten (190403) bekräftat på direkta frågor från mig. Utifrån det ni nu säger så blir alltså den uteblivna satsningen till primärvården i stället 20 miljoner kronor (för 2020) + 40 miljoner kronor (för 2021) = 60 miljoner kronor.

Ove Öst, reporter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel