Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten i regionen blundar för orsakerna till den dåliga ekonomin – så kan skutan vändas

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Majoriteten, S, M och L, går vidare med sparförslagen för specialistvården som huvudsakligen innebär borttagande av vårdplatser på alla tre sjukhus. Detta trots att nuvarande antal vårdplatser inte räcker till och då personal varnat för en ohållbar arbetssituation som pressar dem att göra omöjliga prioriteringar kring vilka patienter som ska få en plats. Risken är stor att personal lämnar oss om förslagen går igenom och därav att vårt stafettberoende och våra kostnader ökar.

Hur kunde det bli så här? Varför vill majoriteten ta beslut som försämrar vården i länet och driver på kostnadsutvecklingen? En förklaring kan vara att politiker bara är människor. Det är en övermäktig uppgift att vända ett underskott på flera hundra miljoner kronor. Låter det sig ens göras?

Nej, i alla fall inte så länge som majoriteten blundar för orsakerna till den dåliga ekonomin. Grunden är en avsaknad av tillräckliga resurser som under lång tid lett till besparingar som försämrat personalens arbetsmiljö. Det har gjort att vi fastnat i en nedåtgående spiral som gör att personal säger upp sig, vilket gör oss stafettberoende, vilket leder till ökade kostnader och mer neddragningar, och så vidare. Vi har även en svällande administration med allt fler chefsnivåer som tar resurser och primärvården ges inte rätt resurser för att ta hand om den ökande andelen äldre.

Vänsterpartiet nationellt och regionalt erbjuder en verklighetsförankrad lösning som vänder regionens ekonomi och samtidigt erkänner och adresserar de strukturella problemen i Sverige.

I dag ökar kostnaderna för sjukvården i hela landet, bland annat på grund av en ökande andel äldre och utvecklingen i behandlingsmetoder och mediciner. Samtidigt finns en stor orättvisa i att regioner har olika förutsättningar så som olika storlek och befolkningsstruktur för att klara sitt uppdrag. Ofta har de regioner med svårare förutsättningar, så som Västernorrland, redan ett högt skattetryck.

Nuvarande finansiering av sjukvården skapar därmed en ojämlik situation som regionen själv har svårt att kompensera för. Därför behövs stora tillskott från statligt håll för att vi ska kunna vända skutan. De här pengarna kan skapas via en jämlikare omfördelning i samhället, vilket är något som Vänsterpartiet är ensamma om att driva nationellt.

Din vänster-röst behövs alltså i både det nationella och regionala valet 2022 för att få till en förändring i regionen! I väntan på det arbetar Vänsterpartiet Region Västernorrland för hållbara förändringar i regionen så som att: 

■ se till att verksamheterna inte är underbudgeterade;

■ satsa på personalen så att vi därmed minskar stafettberoendet och förbättrar ekonomin;

■ se över hur administrationen kan minskas hållbart;

■ motverka länsklinikernas stuprörsuppdelning och istället införa lokala ledarskap kring sjukhusen;

■ ge primärvården mer resurser och

■ förbättra samverkan med kommunerna.

Nina Orefjärd, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel