Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten i regionen har nu chans att göra om och göra rätt

På hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 21 april uppgav sjukhusdirektör Lena Carlsson att specialistvården inte kommer att klara av de ekonomiska målen för 2020 och att hon därför börjat titta på möjliga "strukturförändringar" av länets utbudspunkter. Coronakrisens antågande hade förvisso gjort att detta arbete fått avstanna, men hon trodde att hon redan till hösten skulle kunna presentera förslag om strukturförändringar.

För oss i Vänsterpartiet kom det inte som en chock att ekonomin för länets specialistvård inte håller. Att som majoriteten gjorde i november 2019, lägga en budget med ett inbakat underskott om 397 miljoner kronor som ska arbetas av under 2020-2022 – ja det var bara dumt! Att specialistvården hittills endast lyckats spara 6 (!) av de 150 miljoner kronor som måste sparas i år av detta visar på det.

Eftersom regionens förvaltning redan insett att detta inte håller så gör den nu vad den ska: den flaggar till politiken att antingen ger ni oss mer resurser, eller så måste vi skära ned i uppdraget.

Det sistnämnda innebär just sådana "strukturförändringar" som drabbade Sollefteå sjukhus. Med facit i hand vet vi att den centralisering av verksamheter som då genomfördes inte alls räddat ekonomin. Istället har det lett till en stor försämring av vården för de boende i Ådalen, samtidigt som patient-trycket, och därmed pressen på personalen, ökat på Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus.

Hösten 2015, då förra rundan med strukturförändringar blev aktuell, satt Vänsterpartiet med i majoriteten. Vi insåg snabbt att kampen mot hyrpersonal och skenande kostnader måste ske genom att säkerställa en god arbetsmiljö och bra löner för alla våra medarbetare. Vi förstod också att en stängning av verksamheter inte skulle förbättra regionens ekonomi i slutändan.

Vi måste låta behovet av vård styra! Det var bland annat för dessa åsikter som vi blev utsparkade från dåvarande majoriteten när de istället valde att tro att strukturförändringar skulle kunna rädda ekonomin.

Nu är vi tillbaka på samma ruta! Och detta trots en skattehöjning. Vi hoppas att den nuvarande majoriteten inte gör om samma misstag som tidigare majoritet gjorde. Vi hoppas att de istället inser att rätt väg för att få ned höga stafettkostnader, få välfungerande verksamheter och i slutändan en bättre ekonomi inte går via strukturförändringar som innebär en centralisering av verksamheter.

Istället krävs en kombination av satsningar på personalen, inrättande av sammanhållna vårdområden, ett nära ledarskap och framför allt säkerställande av tillräckliga resurser till verksamheterna.

Om majoriteten i regionen skulle välja att vandra samma väg som föregående majoritet gjorde, så blir det förödande för vården och invånarna i hela Västernorrland.

Nina Orefjärd, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel