Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten i Sundsvalls vård- och omsorgsnämnd: Vi ska klara av den ansträngda situationen

Johanna Thurdin ställde i en insändare i ST 2 april ett antal frågor om situationen i hemtjänsten kopplat till pandemin, till Sundsvalls styrande majoritet. Kommunens högsta prioritet i det här läget är att skydda särskilt utsatta grupper och viktiga samhällsfunktioner, så som vård, skola, omsorg och infrastruktur. Därutöver behöver vi också se till att kommunen vidtar nödvändiga åtgärder för att minska smittspridning, men också för att lindra effekterna pandemin får på samhället.

Restriktionerna och rekommendationerna från regering och Folkhälsomyndigheten påverkar självklart vården och omsorgen i Sundsvall. När sjuktalen ökar så är det svårare att få till en hållbar bemanning. Det gäller inte bara hemtjänsten. Det har redan vidtagits en del åtgärder, som vi har beskrivit i en tidigare insändare över partigränserna. Det handlar om att försöka anställa sommarvikarier redan nu, rekrytera och utbilda personer som blivit permitterade och omfördela personal från de verksamheter som är stängda. Det kan också bli aktuellt att ta hjälp från andra delar av kommunen för att säkerställa bemanningen.

I hemtjänsten arbetas det också för att försöka värna den goda kontinuitet som finns i Sundsvall så långt det är möjligt. Men självklart kan också det påverkas av väldigt höga sjuktal. I Sundsvall träffar en hemtjänsttagare i snitt elva personer på två veckor. Det kan låta högt, men det är en betydligt bättre kontinuitet än i många andra kommuner. I en väldigt ansträngd personalsituation ser man också ute i hemtjänstgrupperna över vilka insatser som hemtjänsten kan utföra och på vilket sätt, precis som Johanna Thurdin nämner i sin insändare.

Den politiska ledningen håller sig kontinuerligt uppdaterad om hur situationen ser ut i verksamheten. Just nu är det för oss precis som för alla andra besöksförbud i verksamheter, men vi tar emot samtal och idéer från personal, anhöriga och andra medborgare. Vi för också samtal med fackliga företrädare för att lyssna in hur deras medlemmar ser på situationen.

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande vård- och omsorgsnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel