Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten i vård- och omsorgsnämnden: Vi tror att utmaningarna med framtidens äldreomsorg kan lösas

Artikel 5 av 5
Sundsvalls äldreomsorg i förändring
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Hur få fram alla äldreboendeplatser som kommer att fattas i Sundsvall?" i ST 19 februari

Signaturen "Medborgare" skriver ett antal relevanta frågor till oss med anledning av vårt tidigare debattinlägg om framtidens äldreomsorg. Under våren kommer vi till nämnden få förslag på i vilken takt och vart den första utbyggnaden av äldreboendeplatser kommer ske.

Nämnden bedömer att det behövs 380 nya äldreboendeplatser fram till 2030. För att uppnå detta kommer det krävas både nybyggnation, utbyggnad och konvertering av andra boenden.

När det gäller Skönsmomodellen har vi sett att den kommunala hemtjänsten, där Skönsmomodellen är införd, gör bättre ekonomiska resultat för varje år som går. På boendena, som har påbörjat införandet, har vi hittills inte sett samma ekonomiska effekter.

Där har nämnden också i enighet beslutat att åtgärder behöver vidtas för att säkerställa att modellen införs inom den ekonomiska ramen som äldreboendena har.

Precis som skribenten skriver så är en av de stora utmaningarna för vård- och omsorgsnämnden att rekrytera personal. Där har den politiska majoriteten varit tydlig med att vi behöver arbeta för bättre arbetsvillkor för vår välfärdspersonal, med en särskild prioritering om att fasa ut de delade turerna.

Det är nödvändigt för att göra vård- och omsorgsyrkena mer attraktiva. Vi behöver ta steg i den riktningen den här mandatperioden.

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande vård- och omsorgsnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel