Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Man måste se skillnaden mellan storstad och landsbygd för att hela Sverige ska leva

"Hela landet ska leva" är en känd paroll, men om den ska förverkligas så måste beslutsfattare i detta land se skillnaden mellan landsbygd och storstad. Detta gäller inte minst Miljöpartiet som inte tycks inse vilken effekt höjd bensinskatt har på svensk landsbygd.

I storstaden går detta att ställa bilen och åka kollektivt, men inte på landsbygden.

I staden springer man till bussen, för om man missar den så kan man tvingas vänta sju minuter på nästa. Om vi på landsbygden missar bussen, så kan det vara den enda turen den dagen!

Det är ingen unik företeelse att vi som bor här har tre till fyra kilometer till närmaste busshållplats, där det går två turer under dagen då det inte är skollov, för då går ingen buss i många fall.

Jag undrar vad folket som bor Södertälje skulle säga om det bara gick två turer om dagen till Stockholm.

I det svenska klimatmålet har man sagt att man ska minska utsläppen på inrikestransporter med 70 procent till senast 2030. Det går att minska lastbilstransporter där det finns järnväg, men då måste den upprustas i hela landet och detta måste kostnadsmässigt få gå före satsningar på höghastighetståg mellan våra storstäder.

Om hela landet ska leva så måste något göras redan idag och problemet underlättas inte genom att slopa bilresor där inget alternativ till resande finns!

Lika behandling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel