Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Många hbtq-personer kan inte vara öppna på jobbet – arbetet för schystare arbetsplatser kan inte vänta

Det är inte okej att många hbtq-personer fortfarande känner att de inte kan vara öppna på jobbet. Eller att de som avviker från normen på arbetsplatsen riskerar att bli diskriminerade. Lagen ställer krav på arbetsgivare att jobba förebyggande mot diskriminering och trakasserier.

Vision förväntar sig att arbetsgivare här i Sundsvalls kommun tar sitt ansvar.

Vision jobbar för ett mänskligt arbetsliv där vi alla får känna arbetsglädje, bidra med vår kompetens och kunna vara oss själva. För oss är det självklart att delta under sommarens Pridefestivaler.

För det finns mycket kvar att göra, det visar bland annat rapporten ”Normer som skaver” (2018) framtagen vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.

Enligt rapporten är kränkningar och obetänksamt bemötande en återkommande del av vardagen för 40 procent av hbtq- personerna som jobbar i Göteborg stad. 16 procent av de homo- och bisexuella är inte öppna för någon kollega och ytterligare 17 procent är bara öppna för några få.

Hbtq-personer har även ett lägre psykiskt välbefinnande än personer som inte är hbtq, vilket delvis kan knytas till arbetsmiljön. Genomgående i analysen framstår personer med icke-binära könsidentiteter och med transerfarenheter som extra utsatta. De är mer utsatta för olika for­mer av kränkningar, känner sig mindre trygga och accepterade och har lägre psykiskt välbefinnande.

För att skapa ett mänskligare arbetsliv måste vi börja med att förändra normer på arbetsplatserna. Det finns många bra verktyg för att nå dit, till exempel reglerna i diskrimineringslagen med de så kallade ”aktiva åtgärderna”. Liksom det systematiska arbetsmiljöarbetet där den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är i fokus.

Vision ser positivt på de nya reglerna som innebär ett utökat ansvar för arbetsgivarna att systematiskt undersöka, analysera och åtgärda skillnader på arbetsplatsen. Samtidigt vet vi att alltför många chefer saknar tillräcklig kunskap om hur de ska arbeta utifrån Diskrimineringslagen.

Vision uppmanar därför arbetsgivarna att:

Arbeta förebyggande enligt diskrimineringslagens aktiva åtgärder och samverka med Vision;

Höja kompetensen om transinkludering bland chefer och medarbetare;

Ge chefer förutsättningar att leda mångfald, till exempel genom kompetensutveckling och tid för ledarskapet.

Vi vill också uppmana politiker, chefer och medarbetare att gå Visions webbutbildningen En arbetsplats för alla som just handlar om att utmana normer på arbetsplatsen.

Men vi är övertygade om att vi kan göra ännu mer för att skapa en arbetsplats för alla, där allas kompetenser bidrar till utveckling och där det råder nolltolerans mot diskriminering och trakasserier. Och vi samarbetar gärna med arbetsgivare här i Sundsvalls kommun för att nå målet.

Robin Fångsjö och Saleh Dirawi, Vision i Sundsvalls kommun

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel