Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Många mår dåligt i skolan – föräldrar bör prata med sina barn och normalisera ångest

Helt plötsligt svämmar skolan över med framför allt flickor som mår dåligt. De har ingen självkänsla, törs inte prata med skolans personal, har ont i huvudet, magen eller någon annanstans och stannar hemma från skolan.

Föräldrarna gör stor sak av det och kräver att deras barn ska få träffa skolkuratorn flera gånger i veckan. Och de kontaktar BUP eftersom deras barn mår så dåligt.

Nu är det så att skolans elevhälsa (främst skolkurator, skolsköterska/läkare och skolpsykolog) INTE behandlar någon. Vi tar hand om det som är skolrelaterat, utreder, kartlägger, med mera, och ser till att de är trygga i skolan med personal som vet vad de gör.

BUP är en specialistmottagning som behandlar de som har behov av specialistvård (samma som om man har brutit benet, har astma eller hjärtproblem).

I puberteten är det normalt att må dåligt. Men det är föräldrarnas ansvar att prata med sina barn om det och normalisera ångest och att "må dåligt".

Utan grundskola kommer de inte in på det gymnasium de önskar och utan gymnasieutbildning får de inget jobb. Att gå ut grundskola och gymnasium är det viktigaste för att må bra hela livet. Att få betyg i alla ämnen gör att vi kommer att gå ut i vuxenlivet som hela personer.

Men, när barnen tränas till hjälplöshet och varje tecken på att de mår dåligt sjukförklaras och behöver behandlas, då är vi fel ute.

Föräldrarna ska se till att deras barn kommer till skolan och skolan ska se till att barnen får den utbildning de har rätt till. Vi måste tro på att barnen är friska och faktiskt klarar av skolan, trots att de har ångest, dålig självkänsla, har bråkat med någon kompis, eller inte är populärast i klassen.

Jag önskar att det fanns en utbildning för oroliga föräldrar som faktiskt törs ställa krav på sina tonåringar och tro att de klarar av att må dåligt ibland, för det kommer att göra dem till goda vuxna.

Och snälla, sluta säg att det är skolans fel och skolan som ska lösa allt. En hel del ansvar ligger faktiskt på er föräldrar.

Elevhälsopersonal

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel