Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Många störs i öppna kontorslandskap – anställda bör ställa krav på sin arbetsmiljö

Allt fler arbetsplatser överger cellkontor och går över till öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor, och som alla paradigmskiften öppnar de upp helt nya problem. Men istället för att likt Don Qiujote slåss mot väderkvarnarna bör medarbetarna på norrländska kontor börja ställa krav på HR för att få tillgång till lösningarna på arbetsmiljöproblemen.

Två tredjedelar av de kontorsarbetande svenskarna arbetar i rum som delas av flera kollegor, i öppna kontorslandskap eller i helt aktivitetsbaserade kontor. I Norrland finns det runt 440 000 förvärvsarbetande, vilket gör att uppskattningsvis runt 150 000 norrlänningar varje dag sitter i sitt öppna kontorslandskap.

Under våren har en stor debatt rasat kring de öppna kontorslandskapen och alla störningskällor, hälsorisker och produktivitetstjuvar som finns i dem. John Marsh från Högskolan i Gävle har publicerat en studie som visar att produktiviteten sjunker med 66 procent när man blir störd av kontorsljud, och tekniktillverkaren Poly har tillsammans med Future Workplace gjort en undersökning som visar att fyra av tio upplever att de alltid eller väldigt ofta blir störda på kontoret.

De öppna kontorslandskapen är bra för till exempel samarbete och social samhörighetskänsla på jobbet. Den största källan till problem är buller och hög ljudvolym på kontoret, och det uppkommer i huvudsak på tre olika sätt:

■ Buller från ventilation och kopiator som fortplantar sig i stora rum. Headset och hörlurar med aktiv brusreducering tar bort mycket av bullret och är en billig investering för företaget för att få medarbetarna lugnare och mindre stressade.

■ Samtal och spontanmöten i kontorslandskapet. Genom att tydligt avsätta ytor och grupprum för spontanmöten, och utrusta dem med rätt teknik för videomöten, flyttas längre samtal och möten från det öppna landskapet.

■ Dåliga headset får medarbetare att prata onödigt högt i telefon. Headseten som följer med mobiler i dag har låg kvalitet och framför allt dålig medhörning, så att du inte hör dig själv. Effekten blir att du pratar högre eftersom hjärnan tror att inte heller den du pratar med hör dig bra. Därför upplever du att dina kollegor pratar högre när de pratar i telefon än när de pratar med skrivbordsgrannen.

Detta är arbetsmiljöproblem som faller under HR-avdelningens ansvar, men där lösningen finns hos IT-avdelningen, och lösningarna behöver varken vara dyra eller svårimplementerade.

Så det är dags att kontorsanställda i Västernorrlands län vågar börja ställa krav på sina HR-avdelningar. Det är varje medarbetares rätt att få bästa möjliga verktyg och förutsättningar för att få en bra arbetsmiljö. För att erbjuda det måste HR hänga med i utvecklingen, och börja samverka med IT kring utmaningarna. Det är du som medarbetare värd!

Ole Mygind, nordisk försäljningschef, Poly

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel