Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Många tokigheter i rondellen – säkrast att köra i höger fil

I ST 12/11 skriver Anders S i en insändare hur han gör i rondeller. Han har fel.

Hur man skall köra är fastslaget i en dom från Högsta domstolen. Tyvärr struntar Trafikverket ibland i att följa domen.

I domen slås det fast att själva rondellen, eller dess rätta benämning – trafikplats, är en egen gata och att all trafik skall lämna trafikplatsen från höger fil.

I domen slogs också fast att det är rätt att köra runt i hela trafikplatsen i höger fil. Det var just detta som prövades i domstolen.

Anders S använder den tidigare rådande ordningen före denna dom. Vad är då fel? Att köra runt i vänster fil är okej, men då måste bilisten först göra ett filbyte i god tid, vilket kan vara svårt på grund av platsbrist. Följden blir att föraren byter fil samtidigt som han svänger.

Vid en eventuell kollision är det denna bilist som då blir ansvarig för olyckan.

Trafikplatsen Sundsvallsbron norra har Trafikverket försökt ordna, så att två bilar samtidigt i var sin fil skall kunna kör ut ur rondellen norrut bredvid varandra. Tyvärr fungerar detta inte alls. Flertalet av de som kör i vänster fil gör filbyte samtidigt som högersvängen ut ur trafikplatsen. Alltså – blir vållande om olycka skulle inträffa.

Varför händer då inga olyckor där? Ja – Sundsvallsborna har lärt sig av alla incidenter på plats och aktar sig.

Jag passar på att lämna en uppmaning till Trafikverket att snarast göra en incidentutredning på platsen för att se hur dåligt deras tankar om trafikplatsen fungerar. Det behövs inte många minuter att se tokigheterna.

Trafikskadereglerare i 34 år

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel