Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Många unga mår dåligt – öppna åter gymnasieskolorna i Sundsvall och stäng sedan om det blir nödvändigt

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Angående paniken att stänga gymnasieskolorna i Sundsvall. Alla måste hjälpas åt så här i coronakrisen, men det är så lätt att drabbas av panik och inte tänka ett steg längre.

När regeringen rekommenderade att stänga ner gymnasieskolorna så var det grundat på att eleverna i dessa grupper oftast kommer från olika håll och rör sig mycket.

Det stämmer naturligtvis i storstäderna, men här i Västernorrland så är det många som går eller åker bil till skolan. Dessutom så ligger vi troligen ett antal veckor eller kanske månader efter storstäderna när det gäller virusspridning bland befolkningen.

Då vi inte har samma smittspridning här som i storstäderna ännu så borde man i Sundsvall ha kunnat vänta någon eller några veckor med att stänga ner i panik utan att tänka på hur en längre än nödvändig stängning av skolorna troligen påverkar våra ungdomar negativt både nu och i framtiden.

Vi har redan hört att många unga mår jättedåligt och är ledsna och oroliga. Det kan inte vara bra för dem att sitta ensamma hemma och isolerade just nu, då man kan misstänka att de kommer konsumera mer dystra nyheter och rena skräckhistorier angående virusets framfart på sociala medier. Troligen kommer många av våra ungdomar drabbas mer än nödvändigt av oro och psykisk ohälsa i spåren av en långvarig nedstängning av skolan i vårt län.

De fråntas dessutom sin utbildning eftersom distansundervisning i längden kräver en disciplin som få vuxna ens har. Många är oroliga för att de kommer att få sämre betyg på grund av hemundervisningen. De tror inte att de kommer att få den hjälp de behöver.

Att skolan förlängs under sommarlovet är ett alternativ som har nämnts men för de ungdomar som har fått sommarjobb, måste de då välja mellan skola och jobb?

I Örnsköldsvik har man tagit ett annat beslut där man låter gymnasieelever i årskurs tre får gå kvar i skolan och slutföra sina studier så långt som det är möjligt inför studenten.

"Vi vill framför allt säkerställa att de som tar studenten i vår får den utbildning de har rätt till", säger Magnus Haglund, kommundirektör. Ett väldigt klokt och genomtänkt beslut som vittnar om att inte alla ute i landet har drabbats av den kollektiva panik som tycks råda på många håll.

Johan Giesecke (tidigare statsepidemiolog och rådgivare åt WHO) har sagt att en skolnedstängning inte gör någon större skillnad utan är ett resultat av politikerna gett efter för sina panikslagna invånare. Statsminister Stefan Löfven har även i ett tal sagt att "det är inte i skolorna som smittan sprids".

Att stänga våra ungdomars arbetsplats (skolan) borde bara kunna ske om och när samhället helt stänger ner alla arbetsplatser för att förhindra smittspridning. Vi måste vara rädda om våra ungdomar så att de inte tappar hoppet om sin framtid och med det behandla skolan som övriga arbetsplatser där man inte stänger ner förrän det är absolut nödvändigt.

Snälla! Öppna skolorna igen så fort som möjligt och stäng ner igen om och när det är absolut nödvändig.

Orolig

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel