Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Manifestera mot EU på första maj – och bojkotta valet

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Valet till EU-parlamentet står för dörren, och som enda politiska kraft i Sverige, så uppmanar vi till att bojkotta valet av bland annat följande skäl:

EU-parlamentet har inte den makt som görs gällande. EU:s fyra friheter står över nationell självbestämmanderätt och det är inga folkvalda som styr EU, utan där är det kommissionen och EU-domstolen som har det slutgiltiga avgörandet. Politiken som ska föras är inskriven i EU:s olika fördrag, så den går inte att ändra på i allmänna val. Det är ingen demokrati i det systemet.

Det finns inget land där politiken är inskriven i grundlagen, utan meningen med demokrati är att man ska kunna välja vilken väg man vill gå.

EU-eliten vill att vi ska rösta i valet till EU-parlamentet, eftersom ett högt valdeltagande ger parlamentet, som är en demokratisk kuliss, legitimitet.

Frågan om privatiseringar av allmänt ägd egendom, som dragit som en farsot över landet sen EU-inträdet, hänger också ihop med EU-medlemskapet. För att vi ska kunna föra en annan politik, där samhällsnyttan och en ansvarsfull planering prioriteras, bör vi lämna EU och därmed återge de nationella valen en demokratisk funktion. När större delen av politiken dirigeras från EU som nu, så blir ju det nationella parlamentets betydelse starkt begränsad.

På första maj kommer vi i Kommunistiska Partiet att lyfta frågan om bojkott av EU-valet och att Sverige bör lämna EU. Inte för att vi är emot internationellt samarbete, utan snarare just därför: större delen av världens länder ligger faktiskt utanför EU!

Första maj är arbetarklassens dag. Vi uppmanar alla som upprörs över SAP:s (Socialdemokratiska Arbetarpartiet) svek med förslag om inskränkningar av strejkrätten, upplösning av las, slopande av värnskatt och hyresreglering, allt närmare samarbete med krigsorganisationen Nato, med mera, att ifrågasätta vad det så kallade arbetarpartiet egentligen står för!

Kommunisterna hävdar att strejkrätten måste försvaras, liksom las, en social bostadspolitik och värdiga pensioner för alla.

Ut med privata intressen från vård, skola och omsorg. Säg upp värdlandsavtalet med Nato!

Vi manifesterar för socialismen på första maj!

Styrelsen för Kommunistiska Partiet i Västernorrland:

Elisabeth da Cruz, Eva Rudström, Roger Sjöström, Peter Tjernberg och Peter Åhman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel