Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Markägare bör kontrollera planteringsjobb i skogarna

Hur står det till med kvalitén på skogsplanteringar och vad har plantskolor och de företag som planterar för ansvar gentemot sina uppdragsgivare? I denna debattartikel belyser vi ett praktexempel på hur det kan gå till, och hur det absolut inte får gå till.

På grund av angrepp på den gamla granskogen av granbarkborrar anlitades ett skogsföretag för avverkning, vi skrev också ett kontrakt om återbeskogning med samma företag.

Under sensommaren/hösten 2018 så planterade ett planteringsföretag detta område som omfattar cirka 18 hektar.

Vid besök på de nyplanterade områdena hösten 2018 så såg vi markägare och skogsföretaget att resultatet av denna plantering var långt ifrån godkänt. Den syn som mötte oss var långa rangliga och spinkiga granplantor, där många av plantorna var avbrutna och att ungefär en tredjedel av granplantorna lutade väldigt kraftigt eller låg platt efter marken. Längden på många av dessa granplantor var cirka 40–45 cm. När granplantorna transporteras så är avståndet mellan planta och nästa lager av plantor bara 15 cm. Redan här kan man undra hur leverantören av plantor har tänkt att detta skall fungera, utan att plantan bryts av.

Vid inventeringar har det konstaterats att cirka 50 procent av de planterade granplantorna inte är godkända.

Det planteras årligen cirka 350 miljoner skogsplant i Sverige hos massor av skogsägare. Men hur stor del av dessa planteringar har en undermålig kvalitet?

Granplantorna växer ju och blir längre och längre för var dag som går på våren och sommaren. Så rimligtvis så borde försäljningen av dessa granplantor ha stoppats redan långt tidigare – innan vi fick vår leverans.

Som markägare vill vi med denna artikel belysa vikten av att när markägaren får fakturan på det utförda planteringsjobbet – att gå ut i skogen och kontrollera resultatet.

Knut-Erik Eriksson och Martin Stugholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel