Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Marken i Birsta perfekt för odling – konsumenterna efterfrågar ju lokala varor

Jag läste i ST 27/11 att NP3 fastigheter har köpt (jordbruks)mark i Birsta (Ljusta) och har inga konkreta planer på vad som skall hända.

Något som verkligen är unikt för området är att där bedrivs odling på Sköns kanske bästa jordbruksmark.

Redan för 20 år sedan tillät Sundsvalls då styrande, tyvärr, att det var helt okej att exploatera det tidigare skyddade området trots lokala protester.

Området har sedan dess varit ett spekulativt objekt med olika ägarbyten åtskilliga gånger.

Odling var liksom inte av intresse.

Sedan dess har mycket hänt vad gäller synen på livsmedelsproduktion. Bland annat använder sig livsmedelshandlarna i sin marknadsföring att man saluför olika lokalt producerade livsmedel. Konsumenterna efterfrågar lokala varor, både animaliska och vegetabiliska. Kan det bli mer lokalt än inom en radie av 700 meter?

Var har man tänkt att lokalt skall produceras? Jordbruksmarken behövs för livsmedelsproduktion.

Vad vore mer unikt än att bevara (den lilla av ursprungliga cirka 50 hektar sammanhållna) jordbruksmarken i nuvarande form och låta människor som besöker området få uppleva odlingens alla växlingar från vårbruk med sådd, till grönska, till mognad, och skörd på hösten med efterföljande jordbearbetning för att göra klart till nästa odlingssäsong i all oändlighet.

Området skulle till om med kunna marknadsföra sig med ord som "Handel och jordbruk hand i hand" eller "Det gröna Birsta".

Och vilken ödmjuk storsinthet vore det inte för ett fastighetsbolag att profilera sig i marknadsföringen som ett miljömedvetet företag mån om att även möjliggöra tillväxt i gröna näringar, istället för tillväxt av endast betong och asfalt.

Per Dahlin, ordförande Alnö/Skön LRF-avdelning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel