Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Märklig förklaring till varför tidigare matcher inte visats på storbildsskärm – är damlandslaget inte lika viktigt?

 
Fotbolls-VM 2019
Visa alla artiklar

Först vill jag säga att det är ett jättebra initiativ från Sundsvalls kommun att visa damernas semifinal i fotbolls-VM på storbildsskärm på Stora torget i Sundsvall.

Men när jag hör och läser förklaringen till varför man väntade ändå till semifinalen innan man tog beslutet att sända på storbildsskärm så blir jag lite fundersam.

Förra sommaren visades herrarnas framfart i fotbolls-VM redan från åttondelsfinalen, det vill säga två omgångar/matcher fler än damernas match som sänds 3 juli.

Sundsvall kommun hävdar att man ”väntat in damerna lite” och att man ”förväntat sig att damerna går längre i turneringen än herrarna och därför valt att inte sända damernas matcher redan från början”.

Förvisso ligger den ju en del sanningen i det. Damlandslaget i fotboll är internationellt sett bättre än herrlandslaget. Att herrarna förra året gick till kvartsfinal i VM var ju verkligen en sensation men att damerna ska komma lika långt i VM är ju lite mer väntat eftersom damlaget är så pass bra.

Men när Sundsvalls kommun säger att de väntat in med att sända damernas matcher för att de förväntat sig att de ska gå långt i turneringen så tycker jag att Sundsvalls kommun verkligen skjuter sig själv i foten. Det är ju som att man säger att damerna är väldigt bra så därför väljer vi att inte sända deras matcher. Herrarna däremot är sämre internationellt så därför väljer vi att sända deras matcher redan från början av slutspelet.

Sen så tycker jag att förvänta sig att damerna ska gå till semifinal är att nedvärdera deras prestation. Damlagets vinst mot världstvåan Tyskland, som man inte slagit sedan 1995, var en enorm prestation och ska inte på något sätt ses som ett förväntat resultat. Det var inget annat än en bragd som dessa fantastiska svenska tjejer genomförde.

Jag tror att sanningen egentligen är att Sundsvalls kommun anser att damlandslagets fotbollsmatcher i sommar inte ses som lika viktiga att visa på storbildsskärm som herrarnas matcher i samma turnering föregående sommar.

Ronny Asp

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel