Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Märklig tågordning kring sparplaner – allt stöd åt protesterna mot nedskärningar i vården

Artikel 74 av 77
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Regionpolitikerna lägger fram den ena planen efter den andra på nedskärningar för regionens vård, målar upp dunkla bilder av hur allt ska bli bättre i en ny "nära-vård"-organisation, som givetvis innebär ett gäng nya chefer att slänga våra skattepengar på.

Nu pausas de vilda planerna – för riskanalyser har kommit i dagen som visar på faror för patientsäkerheten. Märklig tågordning – att först basunera ut nedskärningsplaner, och oroa såväl personal som befolkning, och sen pausa!

Javisst ja – man kanske skulle kolla riskanalyserna först. Och göra en rejäl konsekvensanalys. Tänkte inte på det...

Givetvis finns det många "förbättringsområden" inom sjukvården och inte minst samarbetet mellan kommunerna och sjukvården vad gäller de gemensamma patienterna, ofta multisjuka och vårdkrävande personer, våra mest sköra medborgare, som kommit i fokus under pandemiåret. De många dödsfallen förra våren har uppenbarat den stora bristen på medicinsk kompetens inom just äldreomsorgen.

Vi som var med om Ädelreformen i början av 90-talet minns kritiken mot när vi inom primärvården hade huvudansvar för sjukvården även inom hemtjänsten/äldrevården. Det hävdades från kommunala politiker och tjänstemän, att vi fokuserade för mycket på det sjuka hos vårdtagarna och missade det friska. Det skulle kommunal vård minsann ändra på... Med sämre medicinsk kompetens, framför allt på läkarnivå, så blev "brukarna" friskare.

Nu ser vi att ett liknande trolleritrick tycks föresväva politiker och tjänstemän även inom regionen! En trollformel som betecknas "god och nära vård" ska medföra mindre behov av vårdplatser runtom i regionen! Så kan man simsalabim plocka bort 35 vårdplatser, varav 18 i Sundsvall, 7 i Ö-vik och 10 i Sollefteå, vilka är de senaste magiska siffrorna (ST 25/3). Detta trots ständiga överbeläggningar!

Allt ska bli så mycket bättre med den nya nära vården-organisationen: Att ta hand om all uppskjuten vård, samt dessutom den ständigt inflytande strömmen av nya vårdfall, eller väntar man sig att sjukdomsfallen hos befolkningen ska upphöra medan man betar av vårdberget?

Pandemin fortsätter. Ett okänt antal långtidssjuka i covid kommer att behöva vård, som man ännu inte funnit formerna för eller vet hur långvarig den kan bli.

Vår regions invånare har fortfarande den sämsta hälsan och bland de högsta sjukdomstalen i landet. All denna ohälsa botas inte inneliggande på sjukhus – men många lär även behöva slutenvård.

Inte minst behövs en rejäl satsning, inte bara i ord, på primärvården!

Med höjda löner och en rejäl satsning på personalens arbetsmiljö och scheman, särskilt för sjuksköterskor och undersköterskor, så kanske man skulle kunna få personalen att stanna i regionen! Det är helt nödvändigt för att någonsin kunna få bukt med beroendet av bemanningspersonal vars kostnader dränerar vården! Liksom den ständigt ökande administrationen.

Allt stöd åt protesterna mot nedskärningar i vården!

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel