Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Märkligt att de som tagit körkort för EU-moped får köra mopedbil – det är ett betydligt större fordon

I dag skickas ungdomar som tagit körkort på EU-moped ut i trafik. Godkända att manövrera en helt annan typ av fordon, nämligen en mopedbil. Detta är ett betydligt större fordon med helt annan utformning och det behövs erfarenhet av ett annat slag än att manövrera en moped.

Om det är helt riskfritt för ungdomar med lite erfarenhet av att manövrera ett fordon av biltyp att styra ut i den trafik som är i dagens samhälle, det kan man ifrågasätta.

Varför godkänna att man utan erfarenhet eller körvana kan gå från en moped till ett fordon med fyra hjul? När man samtidig inte godkänner att man med körkort för motorcykel kan köra bil, eller vice versa. Det är samma byte av fordonstyp i båda fallen plus att det krävs en mycket mer gedigen utbildning för motorcykel än moped.

Men att skicka ut sina barn i en trafikmiljö som den idag utan tillräckligt med kunskap tycks ju vara helt okej. Eller kanske det är ett uttryck för den förälder som sätter upp en skylt i sin bil med texten "Barn i bilen" och sedan ändå gör livsfarliga omkörningar och helt tycks strunta i de trafikregler och hastigheter som gäller på platsen. Som de vuxna sjunga kvittrar de unga...

Nej, om du är en ansvarstagande vuxen med barn så tänk då också på deras säkerhet, med tanke på att samhällets regler inte är helt genomtänkta.

Spanarn

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel