Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Marknadshyror en mardröm – kommer S att kalla sig för nya moderaterna till nästa val?

Socialdemokraternas viktigaste motto har alltid varit att man ska värna om den svagare. Men den senaste tidens beslut gör att man faktiskt befarar att de har blivit fullständigt galna. Det första tecknet på denna dårskap är att man börjar rucka i lagarna om arbetsrätten!

Som vi kämpat för dessa arbetsrättslagar. Och ingen sann socialdemokrat har någonsin tidigare ifrågasatt dessa lagars existens eller berättigande. Att påstå att de skulle vara föråldrade eller passé på något sätt, är lika galet som att påstå att det inte finns någon klasskillnad längre. Utan lagar förlorar de svagare makten.

Det handlar om makt. Vem som har den. Och det handlar om vem som kan nyttja makten. Redan i dag är det allt för höga hyror. En tvåa kan kosta kring 10 000 kr i månaden. Det är högt ovan gränsen för vad en vanlig inkomsttagare klarar. En viss inkomstgrupp får aldrig ens tillträde till den övriga bostadsmarknaden, utan är hänvisade till kommunala äldre bostäder.

Nu vill man ge de som bygger, fastighetsägare och hyresvärdar, makten att sätta marknadsmässiga hyror. Jag hörde något om att det fanns en teori om att det sen ska leda till en massbyggnation, som blir så pass stor att man sen är tvungen att sänka hyrorna för att man ska få hyresgäster. Det är en dröm, som kommer att förvandlas till en mardröm. Att efterfrågan kan styra prissättning är riktigt, men att tro att släppa hyressättningen fri skulle innebära att vi får en mer rättvis nivå på hyressättning, är lika orealistisk som att vi skulle göra tvärt om, låta hyresgästerna bestämma hyran. Makten ligger ändå hos fastighetsägaren, och fastighetsägaren kommer alltid att ta ut så mycket han bara kan.

Men vad har det tagit åt er, Socialdemokrater? Vill ni alldeles förlora nästa val? Ni håller på att bädda en väldigt fin bädd för just det. 2006 började moderaterna kalla sig för det nya arbetarpartiet. Ska socialdemokraterna inför kommande val kalla sig för det nya moderaterna? Man kan nästan tro så om man ser till deras beslut om att förändra arbetsrätt och lagar om hyressättning. Det finns ett uttryck som är: Gör om och gör rätt. Det är dags för det nu. Herr statsministern!

Fortfarande röd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel