Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Marknadshyror leder till höjda hyror och rikare fastighetsägare

I en krönika i Sundsvalls Tidning kritiserar Marcus Backholm Bohlin vårt nuvarande hyressättningssystem och menar att balans på bostadsmarknaden endast kan uppnås genom en anpassning till ”marknadsmekanismer som utbud och efterfrågan”.

Vi håller inte med om analysen. Marknadshyror leder till höjda hyror och rikare fastighetsägare, ingenting annat.

Det är inte hyressättningssystemet som skapar den insider/outsider-problematik som Backholm Bohlin lyfter fram. Det är snarare ett alltför lågt byggande under de senaste 25 åren som har resulterat i en rad obalanser på bostadsmarknaden.

Generös kreditgivning till hushållen, låg produktivitetsutveckling på byggmarknaden och lågt utbud av mark har lett till höga kostnader och priser. Att skattesystemet gynnar det ägda boendet bidrar dessutom till en orättvisa för hyresrätten och hyresgästerna.

Marknadshyror skulle ge höjda hyror, även utanför innerstäderna och storstäderna. Enligt en rapport som Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle hyran gå upp mellan 25 till 50 procent, beroende på var i landet du bor. Även vi som bor i Norrland skulle drabbas.

Dessa höjda hyror skulle heller inte ge marknaden starkare incitament till nyproduktion, av den enkla anledningen att människor idag inte klarar högre hyror. Av samma anledning ser vi korta eller obefintliga köer till nyproducerade bestånd runt om i landet, ibland till och med vakanser.

Det som behövs för att unga och andra som står utan bostad ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden är framförallt rimligt prissatta lägenheter. Marknadshyror, däremot, är ingen lösning.

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundvall/Timrå

Elisabeth Ennefors, chef förhandling, kommunikation & opinion, Hyresgästföreningen Norrland

SVAR DIREKT:

Jag delar bilden av att många inte har råd med hyrorna i dagens nyproduktioner, just därför var jag också kritisk till att marknadsanpassa endast den delen av bostadsmarknaden. Ska bostadsmarknaden börja fungera bättre så måste det riktas åtgärder både mot nyproduktion och mot det befintliga beståndet.

Det problem som Hyresgästföreningen inte har någon lösning på är att det system de förordar gynnar de som i dag sitter på ett gynnsamt förstahandskontrakt samtidigt som en stor del – särskilt unga, även om det inte bara drabbar dem – har mycket svårt att hitta en bostad överhuvudtaget. Antingen får de belåna sig upp över öronen eller hyra i andra hand, med den osäkerhet och ofta högre hyra som det innebär.

Marcus Backholm Bohlin, politisk redaktör, Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel