Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Masstesta personal på skolor och förskolor i Sundsvall

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Bakom rampljuset på sjukvården har vi två viktiga verksamheter som glöms bort eller inte tas på allvar, det är skolor och förskolor. I båda verksamheterna finns det barn vars föräldrar jobbar inom ett viktigt yrke och det kan vara vårdyrket, så varför öppnar vi inte våra ögon för dem som tar hand om våra barn dagligen? Ska vi agera först när regionen har sitt första dödsfall av en lärare eller förskolelärare i Sundsvall eller ska vi agera nu medan vi kan?

Inför obligatoriska provtagningar av lärare och förskolepersonal, det finns även personer inom verksamheterna som ligger i riskzonen om de insjuknar i covid-19 och det ska tas på allvar. Förhindra det innan något tragiskt kommer att hända!

Att dagligen jobba med barn är både en utmaning och ett risktagande. Barngrupper/klasser på 15–24 barn som är nära både barn som vuxna är en risk i dagens samhälle. Vissa är symtomfria och smittar medan andra får symtom och stannar hemma, hur garanterad är man att inte bli smittad om det aldrig tas några tester inom skola och förskola?

24 april konstaterades det första dödsfallet av en lärare på en skola i Skellefteå med hög sjukfrånvaro bland lärare. Skolan hålls stängd fram till 4 maj på grund av det som har hänt. Så vad hindrar oss i Sundsvall att inte testa alla lärare och förskolepersonal nu när vi vet vad som har inträffat, inte allt så långt ifrån vår region?

Jessica Nygren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel