Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Måste man vara stark för att möta respekt och medmänsklighet i vården?

En 82 år gammal mycket sjuk man som blivit behandlad för cancer blev från vårdcentralen remitterad till akuten på grund av hjärtsvikt.

Hans fru gick med honom till entrédörren på akuten. Hon fick inte följa med in för att vara tillsammans med honom på grund av corona-restriktioner, vilket är helt förståeligt, men det innebär att man som sjuk är mer utsatt.

Mannen fick sitta ensam i väntrummet i flera timmar. Han sa att han var trött och orkade inte sitta. Sjukvårdspersonalen sa att han fick vänta. Han blev senare placerad i ett undersökningsrum på en brits. När han skulle lägga sig på bristen bad han om hjälp med att få upp benen. Sjukvårdspersonalens svar var  ”men hur gör du hemma då”.

Där fick han ligga ensam ytterligare ett flera timmar. När han frågade om hur länge till han skulle ligga på den hårda britsen svarade de åter att han fick vänta. Han fick inte ens vatten under den tiden och ingen frågade honom om hur han mådde.

Är det så vi behandlar våra gamla i dag? Måste man vara stark för att möta respekt och medmänsklighet i vården? Sjukvårdspersonalen må vara stressad men det ska aldrig vara på bekostnad av en sjuk och svag människa.

Den gamla mannen är min pappa och det här hände nyligen.

Maria

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel