Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: ME-sjuk: Sluta tala om att hjälpa svårt sjuka att dö – hjälp oss istället att leva

Artikel 10 av 10
Misstänkt dråp i Nordingrå
Visa alla artiklar

Öppet brev till Glenn Nordlund, ordförande regionstyrelsen, Lena Asplund, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, Ingeborg Wiksten, ordförande vårdvalsutskottet, Lena Carlsson, sjukvårdsdirektör och Karin Dunberg Smeds, klinikchef för neurologi, geriatrik och rehabilitering.

Nu är det dags att sluta tala om att hjälpa svårt sjuka att dö. Ge oss istället hjälp att leva.

Kvinnan i Nordingrå, som var svårt sjuk i ME, hade inte behövt dö. Med rätt hjälp från sjukvården och omsorgen hade hon kunnat leva i flera årtionden till – ett visserligen begränsat liv men med mycket kvar av det som gör livet värt att leva. Istället blev hennes sjukdom allvarligt försämrad. Hon fick ständigt nya symptom, och till sist så svåra plågor att hon inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv.

ME är en komplex sjukdom, med bland annat influensaliknande symptom, smärta och funktionsnedsättande energibrist. Den försämras av ansträngning. I Västernorrland finns det uppemot tusen ME-sjuka, varav ungefär en fjärdedel hör till de svårast drabbade, med sängbundenhet. Många av dem – kanske alla – helt i onödan, på grund av felaktiga läkarråd.

Det finns ännu ingen bot mot ME, men mycket kan göras för att lindra symptomen och underlätta livet med de svåra funktionshinder som kan följa av sjukdomen. Men inte i Västernorrland. Läkarna här saknar kunskap om ME, de vet inte ens hur diagnosen ställs.

Sjukvårdsdirektör Lena Carlsson hävdade i en intervju i SVT häromveckan att detta har förändrats, att kunskapen finns numera. Jag gjorde en snabbenkät bland ME-sjuka i Västernorrland direkt efter det uttalandet. Och ja, det har blivit bättre än för 15 år sen. Numera är det bara hälften av läkarna som ifrågasätter, misstänkliggör, feldiagnosticerar och ger felaktiga råd och behandlingar. Den andra hälften ger de ME-sjuka ett gott bemötande, med respekt och engagemang. Men inte en enda av de svarande hade mött en läkare i Västernorrland med kunskap att ställa ME-diagnosen och ge rätt behandling och råd.

Gertie Gladnikoff, ME-sjuk, Härnösand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel