Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Med nya mötesplatser i hamnen kommer Sundsvalls stad och invånarna närmare vattnet

Åsikterna har varit många om fastighetsbolaget Magnolia Bostads detaljplaneansökan (inte en bygglovsansökan som många felaktigt tror) om förutsättningar att en hotellbyggnad kan placeras på Finnkajen. De sedvanliga nejsägarna mot de som vill att det byggs och utvecklas i Sundsvall.

När man läser nej-sidans ståndpunkter är det med en hel del missförstånd och okunskap om vad stadsplanering egentligen går ut på. Alltifrån ”sjöutsikten försvinner”, ”hamnen stängs igen” eller att ”Sundsvall blir en sluten stad”.

Till och med i Marcus Backholm Bohlins ledare "Bygg inte en ny barriär som skärmar av stan från vattnet" blir det lätt förvirrat; först befarar han att hotellet får en barriäreffekt för att sedan vara uttalad positiv till att Sundsvall utvecklas och brer ut sig genom att bygga mer på höjden.

Detaljplanering handlar om att ta hänsyn till och väga allmänna intressen mot enskilda intressen, väga flera olika allmänna intressen mot varandra, väga olika enskilda intressen mot varandra och sedan få lagstiftning och den politiska viljan att arbeta åt en gemensam lämplig plan.

Gamla arbetskollegor från en kommun söder om Stockholm, och som jobbar just med detaljplanering, har beskrivit för mig att modern stadsplanering handlar enbart inte längre om att bygga kontorsfastigheter utan fokus är mer mot människan; att skapa mötesplatser, en levande stad.

Det är viktigt att tänka på att dagens hotell i första hand säljer upplevelser och inte rum. Det är planerat att hotellet på Finnkajen ska ha en takbar, och takbarstrenden är växande idag. Man vill komma upp på en hög höjd, ta en drink och se ut över takåsarna. Det blir med andra ord en viktig del av hotellets helhetsupplevelse och samtidigt blir också hotellet och området intill en mötespunkt i sig.

Får man till nya mötesplatser när hamnområdet omvandlas, flyttas så att säga staden och dess invånare närmare vattnet. Att tro att det ska vara stora, orörda, tomytor när det ska handla om en sjöstad bevisar bara att man har fastnat i gammalt tänk.

Optimisten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel