Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Media behandlar SD med silkesvantar – det är dags att vakna

Med anledning av Marcus Backholm Bohlins krönika i ST 1 mars.

Jag har ofta sagt att media har ett stort ansvar och en stor skuld till att SD är där de är i dag. Jag vidhåller det. Media har normaliserat partiet och det har naturligtvis SD dragit nytta av på alla sätt.

I mina ögon är SD ett rasistiskt, fascistiskt parti, med färska rötter i nazismen, och som hotar vår demokrati, vilket i sin tur hotar vår välfärd. Det skiner igenom, och sipprar ut, via deras åsikter, propositioner, yrkanden, lagda riksdagsförslag, med mera.

När media skriver om SD får man som läsare intrycket att det är ett normalt och vanligt politiskt parti, som alla andra. Och varför skulle jag som väljare då inte rösta på det parti som verkar ta till vara mina främsta intressen? Observera att jag skriver "verkar vara", för det är bara som det verkar.

Jag förstår inte att man som journalist i Sverige inte inser vilket reellt hot SD är, inte minst mot media. Nu har det också visat sig än mer tydligt genom olika uttalanden och ageranden från partiet och dess medlemmar. Och fortfarande behandlas de med silkesvantar. När ska media vakna? När vi går till val? Då är det för sent.

Ibland skapar media små bombnedslag, där man skriver om SD:s närmast fabulösa framfart i Sverige, men det verkar mest vara för att sälja lösnummer. För det är bara ett bombnedslag och sen inget mer. Nästa dag kan det vara ett reportage om helylle-Åkesson som faktiskt uppskattar hemmalivet. Och åter har man normaliserat.

Ett enat media som inte låter SD komma undan skulle utan vidare kunna vända SD:s framgång till det fiasko som det egentligen borde vara. Synar man SD så har de ingenting att komma med. Tvärtom, jag anser att deras förslag innebär en katastrof för samhälle och demokratin. Man pratar ofta om yttrande och åsiktsfrihet i samband med SD, men verkar helt ha förträngt det faktum att får de makten så kan vi glömma de demokratiska rättigheter vi har idag.

Frågan är bara, när ska media vakna?

Det är bara drygt två år till nästa val. Det är dags att ändra strategi nu om vi ska rädda Sverige från SD.

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare

SVAR DIREKT:

Demokratin och vårt öppna samhälle kan aldrig tas för givet. Därför är det viktigt med journalistik som granskar makten och de politiska partier som gör anspråk på den.

Media berättar och belyser - och främjar debatten kring demokrati och andra samhällsfrågor. På Sundsvalls Tidning gör vi det på olika sätt, bland annat genom opinionsbildande journalistik såsom krönikan av ST:s politiska redaktör Marcus Backholm Bohlin, där han går igenom vad SD har gjort för de Sundsvallsbor som röstade på partiet.

Även på nyhetsplats granskar vi löpande den lokala politiken i Sundsvall, Timrå och Ånge. Detsamma gör flera andra medieaktörer.

Det är ett långsiktigt arbete - Sundsvalls Tidning har varit med i matchen i 179 år - för att ge läsarna en både bred och djup bild kring vad som sker runtomkring oss. Det handlar alltså inte om enstaka "små bombnedslag".

Den journalistik som vi och andra medier förmedlar kan läsaren använda för att bilda sin egen uppfattning. Men vilket parti som på valdagen får den enskilde medborgarens röst är varje medborgares beslut. Det betyder att var och en av oss behöver ställa sig frågan: Vilket samhälle vill jag leva i?

Karin Näslund, chefredaktör ST

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel