Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Media fokuserar på dåliga nyheter och skrämmande händelser – världen är en långt bättre plats än du tror

Om man ensidigt berättar för sitt barn om hur farlig världen är, hur onda människor kan vara och aldrig lyfter fram allt som är fint, bra och tryggt eller framför allt hur ofantligt bättre livet är nu jämfört med all förtid, så kommer barnet att tro att världen övervägande är hemsk och att allting ständigt och hastigt blir värre och att livet på jorden mycket snart kommer att kollapsa i ett undergångsscenario.

En sådan världsbild kräver också att man pekar ut orsaker, personer eller grupper av människor som måste vara skyldiga till eländet.

Ingen förståndig vuxen fostrar sitt barn på det sättet! Men det är så vi vuxna fostras av nyhetsmedia.

Även om det mesta av det hemska som rapporteras kan vara sant, så är det inte hela sanningen, eller till och med bara en mycket liten del av sanningen om hur det ser ut i världen i dag.

Nyhetsmedia beskyllas nu för tiden för ”fake news”, det vill säga att det framställs fabricerade och felaktiga eller starkt vinklade nyheter i ett visst syfte. Det är möjligt/sannolikt att det förekommer, men det är tydligt att medias fokus ligger på rapportering av dåliga nyheter, aktuella och helst plötsliga, skrämmande händelser.

Det är en sådan mängd av oroväckande nyheter att allt det som är bra helt drunknar i mängden eländesrapportering. Och de riktigt goda nyheter är inte värd att rapportera om överhuvudtaget, för vem skriver artiklar om att det inte är krig, att terrorhandlingar inte har sket eller om alla andra tillstånd där långvarig fred, ständigt minskande frekvens av våld, olyckor och förtryck stillsamt har lämnat spelrum för trivsel, framgång, utveckling, jämlikhet och oändligt förbättrade levnadsvillkor för majoriteten av världens befolkning.

I insändaren "Otrygghet i vardagen – helt slut efter ett dygn av att vara ständigt på vakt" skriver signaturen ”Urinvånare som är ensam, vardagsotrygg och skitorolig för vår framtid” om hur denna tyngs av den ensidiga informationen om tillvarons skuggsida. Det är synd att skribenten ska behöva lida så i onödan och det är kanske ett krav vi kan ställa på media, att information till folket balanseras bättre?

Om man önskar ett mera realistiskt perspektiv på tillvaron kan man själv bredvid nyhetsflödet uppsöka information i aktuell världslitteratur författat av vår tids intellektuella. Harvard-psykologen Steven Pinker adresserar med sina två senast böcker ämnet. Det är verkligen upplyftande att läsa hans analyser som inger en efterlängtad starkt positiv syn på nutiden samt stor optimism om framtiden.

Devis: Världen har aldrig varit bättre än nu och den ter sig än bättre i morgon!

Optimist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel