Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Medicin kastas i onödan – skriv först ut mindre provförpackningar

Mediciner är dyrbara för enskilda och samhället. Tusentals burkar- och blisterförpackningar kastas dagligen i soporna när biverkningar uppstår efter några dagars användning. Även om läkarna är medvetna om detta finns inga alternativ för dem att ta till när fabrikanterna inte emballerar i provförpackningar.

För egen del har mediciner för flera tusen kastats på kort tid för svåra biverkningar, men skulle kunna ha besparats mig och staten om mindre förpackningar funnits för prov. Förpackningar för tre månaders förbrukning skulle inte få förekomma i tveksamma fall. Hur många råkar inte ut för detta? Det måste vara tusentals i hela landet varje dag.

Alltså, fram för mindre förpackningar som skulle lindra många patienters kroppsliga och ekonomiska problem.

Funderingar uppstår också när medicinburken öppnas. I den ligger nämligen oftast en lång lista som patienten uppmanas att läsa innan medicinen intas. Detta är både på gott och ont.

Men kära hjärtanes, läkaren har ju ordinerat! Vad gör man då om man skräms av de uppräknade biverkningarna på listan och om medicinen kolliderar med tidigare utskriven medicin? Detta får jag alltså reda på när medicinen har betalats och ingen returmöjlighet finns på apoteken.

Vederbörande parter inom läkarkåren, apoteken och tillverkarna borde samtala om detta och lösa problemen som är dyrbara och nödvändiga för patienternas ekonomi och trygghet och för statens kassa.

Gunnar Fredriksson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel