Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mer medborgardialog stärker den representativa demokratin

David Wissing skriver i en insändare den 2/9 att ökat medborgarinflytande kanske inte får de effekter som önskas och att den representativa demokratin har många styrkor.

Jag delar i stort insändarens synpunkter. Den representativa demokratin är, precis som David Wissing skriver, ett bra sätt att säkerställa att varje medborgares röst räknas.

När vi nu i Sundsvall ska ta fram en modell för utvecklad medborgardialog så är inte syftet att ersätta den representativa demokratin. Poängen med representativ demokrati är ju att vi politiker representerar medborgarna. Då behöver vi också vara beredda att ständigt utveckla våra former för att ta in medborgarnas synpunkter. Genom att bredda beslutsunderlagen kan vi stärka den demokratiska modell som vi har. Jag är nämligen övertygad om att besluten blir bättre om vi lyssnar på varandra och tar tillvara på olika perspektiv och erfarenheter.

Genom att inte bara i efterhand informera om de beslut som har fattats utan istället involvera fler i beslutsprocessen kan vi också öka förståelsen för olika prioriteringar och stärka tilliten till det demokratiska systemet. Men i slutändan är det vi förtroendevalda politiker som behöver fatta de politiska besluten, beslut som bygger på fakta, värderingar och berörda medborgares synpunkter.

Bodil Hansson (S), vice ordförande kommunstyrelsen i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel