Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mer missnöje när EU:s makt ökar – låt medlemsländerna själva bestämma över arbetares löner och villkor

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

EU har sin roll att fylla i arbetsmarknadspolitiken – vissa arbetsmarknadspolitiska frågor kräver gemensamma lösningar - men större delen av arbetsmarknadspolitiken sköter medlemsländerna bäst själva, inklusive frågor som berör arbetares löner och villkor. Ett EU som detaljstyr medlemsländernas arbetsmarknadspolitik kan omöjligen ta hänsyn till allas unika förutsättningar. I värsta fall kan hela EU-samarbetet sättas i rubbning, om Bryssel får för stor makt inom områden där det inte är befogat.

Vänstern håller inte med. Stefan Löfven skrev 2/4 i SvD att EU ska verka för ”schyssta löner och villkor”. Vidare hävdar Löfven att högern är emot detta.

Vi kristdemokrater, som givetvis ingår i den höger som Löfven falskt anklagar, håller helt med Löfven om att ”vanligt folk går främst” och att alla borde få schyssta löner och villkor. Vi tror dock inte att utökad överstatlighet inom arbetsmarknadspolitiken skulle leda till detta. Tvärt om tror vi det skulle göra större skada än nytta, för alla - inklusive arbetare.

Universallösningar kan omöjligen ta hänsyn till allas unika förutsättningar och behov, och nyttan med EU-gemensamma lösningar i stora delar av arbetsmarknadspolitiken är låg. Till och med storföretag som H&M har insett bristen i att försöka sälja in samma produkter överallt. Vissa varor kan H&M säkerligen sälja över hela EU, men långt ifrån alla. På samma sätt behöver EU gemensam och effektiv politik inom vissa områden, men långt ifrån alla.

I Löfvens dröm-EU skulle Sverige eventuellt få exportera några ”bra idéer”, som inte nödvändigtvis fungerar i andra länder bara för att de fungerar i Sverige. Men Sverige skulle också behöva importera andra länders ”bra idéer”, som inte nödvändigtvis harmoniserar med den svenska arbetsmarknadsmodellen. Exempelvis så, i Sverige förhandlar facken och arbetsgivarna tillsammans fram villkor, utan att staten lägger sig i.

I andra EU-länder ser det annorlunda ut – de flesta av dem har lagstadgade minimilöner. Många EU-länder tycker antagligen att minimilöner är ett uttryck för ”schyssta villkor”. Skulle Sverige tvingas införa lagstadgade minimilöner, skulle de svenska fackföreningarna försvagas - och därmed den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Missnöjet lär öka, inte minska, om EU:s makt utökas i obefogade områden. Britternas folkomröstning inför brexit är en tydlig indikator på detta. Över 49 procent av britterna som röstade för ett utträde ur EU såg nämligen EU:s stora överstatlighet som det primära skälet till att lämna EU, enligt Lorden Michael Ashcrofts undersökning som gjordes på valdagen.

För ett EU med lagom överstatlighet, rösta på KD, och kryssa Sundsvallspolitikern Liza-Maria Norlin den 26:e maj!

Ronja Strid, distriktsordförande KDU Västernorrland

Sigmund Sundelin, medlem KDU Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel